BIZIT plus

Brazil kaznio Apple zbog izostavljanja punjača

Agencija za zaštitu potrošača u Braziliu, Procon-SP je kaznila Apple sa skoro 2 miliona u lokalnoj valuti, zbog toga što je izostavila punjač iz pakovanja svog najnovijeg iPhone 12 uređaja, a takođe iz starijih uređaja koji su proizvedeni nedavno.

PCPress.rs Image

Procon-SP je saopštio Apple-u da krši prava u decembru, dok je kompanija zagovarala priču o zaštiti životne sredine i smanjenju emisije ugljendioksida. Iz Apple-a su stizale i poruke da korisnici već imaju punjače, a kako agencija nije bila zadovoljna odgovorom stigla je kazna.

Ipak, u srazmeri sa kompanijom Apple, ta kazna je mala, tako da će div iz Kupertina verovatno nastaviti sa novom praksom. Sada se postavlja pitanje, da li će korisnici odgovoriti negativno na takav stav tehnološkog giganta ili će se posle nekog vremena sve zaboraviti.

Primer zemalja koje su napravile određenu promenu je Francuska, gde je Apple uz novi telefon morao da uključi i Earpods slušalice. Po francuskim zakonima se zahteva da telefon dolazi sa hands-free uređajem ili slušalicama, kako bi deca koja imaju 14 godina i koja su mlađa bila što više zaštićena od zračenja. U Francuskoj su to uradili jer još uvek nisu poznati dugotrajni efekti izloženosti zračenjima telefona.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Izvor: Engadget

Facebook komentari: