Britanske vlasti testiraju „akustične kamere“ za smanjenje buke od vozila

Kako BBC prenosi, Ministarstvo za saobraćaj Velike Britanije trenutno testira „akustične kamere“. Ove „kamere za buku“ će meriti nivo decibela vozila na javnim putevima. Ugrađeni mikrofon će detektovati koja vozila emituju previše buke. Ako uređaj otkrije da je automobil ili motor preglasan, onda će aktivirati kameru kako bi fotografisao registracioni broj vozila i sve druge relevantne podatke kako bi vlasnik mogao da primi kaznu.

PCPress.rs Image

Ujedinjeno Kraljevstvo još uvek definiše šta znači „prekomerna buka“. Još 2016. godine, u regionu je uspostavljen zakon kojim su nova vozila imala nivo buke od 74 decibela ili manje. Najnovija vozila imaju tendenciju da se pridržavaju ovog nižeg nivoa buke. Starija vozila i motocikli koji su modifikovani imaju tendenciju da budu glasnija.

Sekretar za saobraćaj Chris Grayling potvrđuje da su kamere u fazi testiranja. „Ova tehnologija bi mogla da pruži alternativu kako bi se osiguralo da su zajednice zaštićene od prekomerne buke, i da ljudi koji krše zakon budu krivično gonjeni… to je jednostavniji, lakši način da se to uradi.“

Pročitajte i:  Velika Britanija korak bliže izbacivanju telefona iz škola

Glavne pritužbe dolaze od zagovornika u ruralnim zajednicama koji cene mirno, pastoralno okruženje njihovih rezidencija. Jedan od učesnika kampanje, dr Jonathan Moore, objasnio je kako su meštani umorni od toga da motociklisti prolaze kroz sela u kasnim satima, van kućnog reda. Mada, on je skeptičan da će tehnologija kamera za buku biti dovoljno napredna da funkcioniše na otvorenim prostranstvima sela.

Biće zanimljivo videti da li će Ujedinjeno Kraljevstvo prihvatiti kamere za buku i strože politike smanjenja buke. Ako se to dogodi, oni koji „zamene“ starija vozila i motore za motocikle će morati da se pridržavaju strožih standarda buke kada ih modifikuju.

Izvor: The News Wheel

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

1 thoughts on “Britanske vlasti testiraju „akustične kamere“ za smanjenje buke od vozila

  • 15. 06. 2019. at 19:33
    Permalink

    Ili kad vec snimaju svoje gradjane zasto ih nebi culi.

Comments are closed.