PayPal i Uber podržali Facebook kriptovalutu

Facebook je osigurao učešće velikih igrača kada je u pitanju nova kriptovaluta koja se razvija u okviru projekta Libra, pa PayPal, Uber, Visa i Mastercard investiraju po 10 miliona dolara. Među investitorima su i Stripe i Booking.com, a svi koji su uložili novac postali su i deo konzorcijuma za upravljanje novom kriptovalutom. Ipak još uvek nije jasno da li je Facebook uspeo da prikupi planiranih milijardu dolara koji su neophodni za ulazak u prvu fazu projekta.

PCPress.rs Image

Kada je u februaru Facebook zabranio sadržaje koji promovišu kriptovalute počele su glasine da kompanija planira sopstveni coin, a u junu su te informacije sve bliže stvarnosti budući da se nova valuta očekuje do kraja meseca, a pod uslovom da se dostigne fond neophodan za pokretanje prve faze. Kripto-projekat poneo je ime Libra, a zaposleni koji na njemu rade će, kako tvrde upućeni, moći da biraju da li žele da budu plaćeni na tradicionalni način, ili pak u novoj kriptovaluti.

Pored zaposlenih, ciljna grupa nove valute su i građani zemalja u razvoju gde su velike inflacije, a plaćanje će uglavnom biti moguće u okviru Facebook proizvoda kao što su WhatsApp i Messenger. Pored toga kompanija planira i fizičke automate, poput bankomata, koji će se pojaviti nešto kasnije kako bi dodatno stabilizovali valutu.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

PCPress.rs Image

Tako bi Facebook korisnici u budućnosti novu kriptovalutu mogli da koriste ne samo na originalnoj platformi, već i na drugim web-sajtovima, pa bi društvena platforma, ako se projekat bude uspešno razvijao, mogla da služi i za transfer novca, slično kao PayPal.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,