ERP 2024

Britanski muzej digitalizuje celokupnu kolekciju eksponata

Britanski muzej (British Museum), objavio je planove za digitalizaciju kompletne stalne postavke, koja se sastoji iz više od osam miliona eksponata. To će biti deo napora muzeja da poveća bezbednost i omogući bolju pristupačnost kolekcije svojim posetiocima. Međutim, iza ove odluke stoji još jedan razlog. Naime, samo u avgustu ove godine prijavljene su krađe više od 1500 istorijskih artefakata, pa će izlaganje digitalizovane kolekcije sprečiti dalje pokušaje otuđivanja vrednih eksponata.

PCPress.rs Image

Projekat će podrazumevati dokumentovanje i skeniranje svih eksponata, a procenjuje se da će za taj posao biti potrebno više od pet godina rada. Ako sve bude po planu, virtuelni muzej će biti dostupan posetiocima tokom 2029. godine. Olakšavajuća okolnost je što je muzej do sada već digitalizovao oko polovinu svoje kolekcije, kao deo projekta iz 2020. godine.

Cena ovog poduhvata procenjena je na 12.1 milion dolara. Muzej trenutno nema novca za finansiranje tog projekta. Navedeno je da troškovi neće biti na teret britanskih građana (neće ga finansirati Vlada), već će se obezbediti od privatnih investitora.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: