BIZIT plus

Tesla uvodi novu funkciju za otkrivanje umora vozača

Nova funkcija pruža vizuelno i zvučno upozorenje ako vozač deluje umorno.

PCPress.rs Image

Driver Drowsiness Warning

Tesla sada pokušava da proceni umor svojih vozača putem nove funkcije,  pod nazivom “Driver Drowsiness Warning.” Nova funkcija koristi kameru usmerenu prema unutrašnjosti vozila kako bi nadzirala vozača. Ova kamera je ugrađena kako bi obezbedila da vozač obraća pažnju na put i ne koristi mobilni telefon dok vozi. Takođe, kamera se za procenu karakteristika umora vozača, kao što su četa zevanja i analiziranje učestalosti treptanja očiju. Analiza omogućuje sistemu da identifikuje umor vozača i ako je potrebno, uputi upozorenje ili reaguje kako bi se poboljšala bezbednost vožnje.

Nova funkcija za upozorenje na umor vozača posmatra kako izgled lica vozača tako i njegovo ponašanje tokom vožnje. Upozorenje će se pojaviti na ekranu u vozilu a unutrašnji alarm će se oglasiti ako sistem zabeleži znakove umora. Takođe, vozači mogu isključiti ovu funkciju. Međutim, nije neophodno da funkcija bude previše osetljiva i emituje upozorenja za svaku sitnicu. To ne bi doprinelo bezbednosti i koncentraciji samog vožača.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

U svakom slučaju, nova funkcija „Driver Drowsiness Warning“ se automatski uključuje prilikom svake nove vožnje. Međutim, funkcija se aktivira samo kada automobil pređe brzinu od 65km/h i ako nije uključen autopilot. Takođe, sistem za upozorenje će se deaktivirati ako brzina bude manje od minimalne. Tesla se uobičajeno odriče odgovornosti, upozoravajući vozače da je njihova “odgovornost” da ostanu budni i fokusirani na put ispred sebe.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,