Britanski nacionalni parkovi kao Tolkinove mape

„Gospodar prstenova“ i „Hobit“ su odavno deo antologijske porodice fantastičnih avantura, te im se čitaoci stalno vraćaju, a najviše zbog bogatstva detalja kojima se definiše jedan izmišljeni svet. Tolkinova proza je obogaćena i mapama prostora koji je sada već dobro poznat kao Middle-earth, a koji čine jednostavne šume, planine, te topografija koja od svog nastanka postavila standarde za fantastičnu kartografiju kasnijih generacija.

PCPress.rs Image

Taj uticaj je izašao iz fantastičnih priča, pa jedan engleski umetnik koristi Tolkinov stil da bi predstavio britanske nacionalne parkove, te ih iz ovog sveta preveo u neki drugi, u okviru kojeg je sve moguće. Dan Bell, kako se umetnik zove, počeo je da čita Tolkina kada mu je bilo 11 godina, te je još tada odlučio da pripada tom svetu. Od tog trenutka je njegova mašta osetila slobodu, a zahvaljujući mapama koje će kasnije uticati i na ono što sam radi.

PCPress.rs Image

Pošto je dobio pozitivne kritike za svoje prve mape, odlučio je da taj princip primeni na mapiranje lokacija iz stvarnog života, a najzgodniji za to su bili nacionalni parkovi koji, iako stvarni, u sebi čuvaju magiju koja je izvan ljudskog. Za stvaranje utiska o prostoru koristio je Ordnance Survey map, te na osnovu onoga što je video crtao svoje verzije prostora. Do sada je adaptirao nekoliko velikih nacionalnih parkova, te mesta kao što su Oksford i London, a pozabavio se i izmišljenim prostorima, te je svom stilu prilagodio i Vesteros iz serijala Igra prestola.

Izvor: The verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,