Brnabić u Davosu razgovarala s predstavnicima Siemens-a i Philips-a

Premijer Ana Brnabić sastala se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sa zamenikom generalnog direktora Siemens-a, Rolandom Bušom, s kojim je razgovarala i o pogonu te nemačke kompanije u Kragujevcu. Siemens planira proširenje poslovanja u Srbiji, gde zapošljava gotovo 2.000 ljudi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

PCPress.rs Image

U izjavi novinarima Brnabić je izdvojila “odličan sastanak” s predstavnicima holandske kompanije Philips. “Kompanije poput ovih želimo u Srbiji, smatram da bi doprinele transformaciji ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama”, rekla je Brnabić. Ocenila je da bi na taj način privreda Srbije postala “mnogo konkurentnija” i da bi se više investiralo u istraživanja, razvoj i inovacije, uz rast bruto domaćeg proizvoda i plata, “a životni standard naših građana bio bi kvalitetniji“, istakla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je imala dobar sastanak i s novim predsednikom Evropskog istraživačkog saveta Maurom Ferarijem koji je prošle godine posetio Srbiju. “Imamo dobru saradnju i nadam se da će biti još bolja zahvaljujući tome što smo sada osnovali Fond za nauku koji radi upravo po ugledu na Evropski savet za istaživanje i razvoj”, rekla je Brnabić i dodala da je to jedan od njenih prioriteta. Premijerka je s Martinom Larkin, direktorkom Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju, razgovarala o već postignutom dogovoru da u Beogradu bude “regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju”.

Brnabić će se u Davosu danas, 23. januara, sastati s premijerom Holandije Markom Ruteom i guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom. Razgovaraće o Maedovoj poseti Srbiji, potencijalno zvaničnom prisustvu Japanske banke za međunarodnu saradnju u Srbiji kao i o mogućem osnivanju investicionog fonda. U Davosu će učestvovati u debati na temu “Tempo nastavka – tehnologija na raskršću”. Premijerka je sastanke ocenila kao važne za privredu Srbije.

Izvor: N1

Facebook komentari: