Broj aktivističkih hakerskih napada opao za 95% od 2015. godine

Očigledno je da je u poslednje vreme sve manje aktivističkih hakerskih napada, a to potvrđuju i izveštaji kompanije IBM, prema kojima je broj ovakvih napada od 2015. opao za čak 95%.

PCPress.rs Image

Tako od početka 2019. nije zabeležen ni jedan hakerski incident sa aktivističkom pozadinom, dok su tokom 2018. zabeležena tek dva. Eksperti objašnjavaju da je do pada došlo nakon što je jedna od najpoznatijih grupa hakera-aktivista, Anonymous, doživela krah, te nakon što su organi reda počeli da ulažu više napora u pronalaženje cyber napadača. Anonymous je bio odgovoran za 45% ovakvih napada, ali je grupa počela da se raspada još 2016. godine, a pošto su takozvani „lažni Anoni“ svoje aktivnosti počeli da povezuju sa originalnom grupom. Nakon toga su i druge grupe, te vlade, svoje aktivnosti počeli da pripisuju grupi Anonymous, što je počelo da utiče na kompaktnost grupe, budući da se radilo o malicioznim aktivnostima koje su uticale na urušavanje čitave ideje o aktivističkim hakerima.

PCPress.rs Image

Eksperti ipak ističu da ovi rezultati ne ukazuju na kraj aktivističkih cyber napada, te da bi grupa u nekom trenutku mogla da se reorganizuje. Tu su i neke druge grupe, pa se neki skorašnji napadi donekle definišu kao „haktivistički“, a poput kampanje protiv vlade Ekvadora koja je usledila nakon hapšenja Juliana Assangea.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,