BIZIT plus

Broj malvera za Android u 2012. porastao za 1200%

v2_1367_android-infected-with-malware Malveri za mobilne telefone zabeležili su vrtoglavi rast tokom prva tri meseca ove godine, a broj novih malvera za Android smart telefone i tablet uređaje je veći za 1200% u odnosu na isti period prošle godine.

U najnovijem izveštaju koji je objavio McAfee (pdf), samo tokom prva tri meseca otkriveno je 8000 novih malvera pisanih za operativni sistem Android.

U kompaniji ovo objašnjavaju popularnošću Google-ovog operativnog sistema i brojem prodatih uređaja koji Android čine veoma privlačnom metom za napadače.

Manjkavosti koje postoje u kontroli aplikacija kao i mogućnost prodaje aplikacija na nezvaničnim marketima predskazuju da će se trend napada na Android nastaviti.

Međutim, porast broja malvera nije specifičan samo za OS Android, već i za druge platforme.

Tako u McAfee-ju tvrde da su tokom prva tri meseca prikupili više od 83 miliona uzoraka malvera, što je značajno više u odnosu na isti period prošle godine kada je taj broj iznosio 75 miliona.

Iako je Windows i dalje meta izbora sajber kriminalaca, ni Mac korisnici više ne mogu biti bezbrižni. Kompanija je otkrila 250 novih malvera za Mac i oko 150 novih lažnih Mac antivirusa tokom prva tri meseca ove godine. U McAfee-ju predviđaju porast broja malvera za Mac, ali i prilagođavanje ozloglašenih malvera za Windows, kao što je bankarski Trojanac Zeus, ovoj platformi.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Prema podacima iz izveštaja, najveći broj napada dolazi iz SAD ali se u ovoj zemlji nalazi većina kontrolnih servera za bot mreže, uprkos uvreženom mišljenju da je Kina najveći izvor sajber kriminala.

Izvor: Informacija

Facebook komentari: