BIZIT plus

Broj virusa za Android utrostručen

clip_image002

Prema podacima kvartalnog izveštaja kompanije Kaspersky Lab o evoluciji računarskih pretnji, broj novih zlonamernih programa koji pogađaju Android gotovo je utrostručen u drugom kvartalu ove godine, pa je njihov broj dostigao 14.923.

Ove statistike pokazuju da se kreatori virusa posebno fokusiraju na razvoj zlonamernih programa za prenosne uređaje.

Skoro polovina (49 odsto) ovih zlonamernih datoteka koje napradaju uređaje sa Android platformom su multifunkcionalni virusi Trojan koji kradu podatke iz telefona (email adrese, telefonske brojeve, itd.), a takođe su i u stanju da preuzimaju dodatne module sa servera kojima upravljaju zlonamerni korisnici.

Četvrtina pronađenih Android virusa napravljeno je od SMS virusa Trojan. Ovi štetni programi kradu novac sa računa žrtava slanjem SMS poruke na preskupe brojeve, bez znanja ili pristanka vlasnika. Pre par godina, ovi programi postojali su samo u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, jugoistočne Azije, i u Kini. Danas postoje u celom svetu: Kompanija Kaspersky Lab je u drugom kvartalu 2012. zaštitila korisnike protiv SMS pretnji u 47 zemalja.

Osamnaest odsto Android pretnji otkrivenih u drugom kvartalu ove godine jesu backdoor programi koji daju korisnicima virusa mogućnost da steknu potpunu kontrolu nad zaraženim uređajem.

Pročitajte i:  Google će blokirati Android korisnike od instaliranja 'nesigurnih' aplikacija

Za sada, samo mali broj od svih pretnji za Android platformu jesu programi Trojan Spy – samo dva odsto od ukupnog broja. Međutim, to su zlonamerni programi koji predstavljaju najveću pretnju korisnicima. Ovi programi love najvrednije podatke i omogućavaju zlonamernim korisnicima pristup bankovnim računima.

„U bliskoj budućnosti ne samo da očekujemo više zlonamernih programa, već i još efikasnijih i opasnijih virusa koji ciljaju Android platformu. Prema postojećim trendovima, treba očekivati da će sajber-kriminalci uskoro započeti ličnije napade. To je pre svega u vezi sa virusima koji love poverljive podatke i kradu novac sa kreditnih kartica", rekao je Jurij Namestnikov, viši analitičar za viruse u kompaniji Kaspersky Lab.

Mobilne pretnje ove vrste mogu biti rešene pomoću namenskih mobilnih aplikacija. Aplikacije Kaspersky Mobile Security i Kaspersky Tablet Security, pored pouzdane zaštite od krađe informacija putem zlonamernih programa, takođe obezbeđuju da podaci budu bezbedni čak i kada je uređaj izgubljen ili ukraden.

Kompletna verzija kvartalnog izveštaja kompanije Kaspersky Lab o evoluciji računarskih pretnji dostupna je na: www.securelist.com

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Izvor: Singi

Facebook komentari: