Brži AMD Radeon RX 6900 XT sa tečnim hlađenjem 

Činilo se da su planovi za tečno hlađeni RX 6900 XT napušteni, ali izgleda takva kartica ipak dolazi.

PCPress.rs Image

Novi AMD Radeon RX 6900 XT mogao bi da bude predstavljen ovog meseca

Radeon RX 6900 XT je izašao u pretprodaju sa iznenađujućom konfiguracijom coolera. Noseći brend Sapphire, GPU ne sadrži nijedno obeležje nezavisnog proizvođača. Umesto toga, izgleda kao deo referentnog dizajna hlađenog tečnošću sa kompaktnim radijatorom od 120 mm.

Pogledajte i videćete poklopac i cooler koji sigurno izgleda kao deo AMD-ovog RDNA 2 referentnog dizajna, što se čini dovoljnim dokazom o njegovom zvaničnom AMD poreklu. Kartica je navedena na spisku Kabum, a biće dostupna od 30. juna 2021. Može da se desi da će velika potražnja i mala ponuda ovu karticu dovesto samo na određena tržišta, jer je redovni referentni RX 6900 XT danas ređi od zlata.

Ostatak specifikacija tečno hlađenih RX 6900 XT: 5.120 jezgara, 80 CU, 80 Ray Accelerators i 16 GB GDDR6 memorije pri 16Gbps. Međutim, model sa tečnim hlađenjem se razlikuje u nekoliko ključnih oblasti. GPU pojačani takt je navodno 2.435MHz, što je 185MHz više od referentne kartice sa vazdušnim hlađenjem, a memorija je navedena na 18Gbps. Brži core clocks verovatno bi se svodili na poboljšano hlađenje karticom sa tečnim hlađenjem. Iako se na kartici može nalaziti i Navi 21 XTX GPU, binned varijanta GPU-a pronađena u prvom pokretanju grafičkih kartica RX 6900 XT sposobna je da radi malo brže.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Ovo nije potpuno nova teritorija za AMD. U prošlosti je nudio referentne kartice sa tečnim hlađenjem, poput RX Vega 64 XTX, koja je takođe bila dostupna preko AMD-ovih partnera, uključujući Sapphire – došla je sa sličnim dizajnom radijatora od RDNA 2. RX Vega 64 sa tečnim hlađenjem je, međutim, bio neverovatno ograničen i nikada se nije vratio nakon što je prvi talas kartica rasprodat. Takođe je bio prilično skup, a isto se može reći i za tečno hlađeni RX 6900 XT. Za više informacija obratili smo se kompaniji Sapphire, ali najverovatnije će ova kartica još neko vreme biti zvanično u tajnosti.

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,