N Central domination

Brzi COVID-19 antigen test i digitalni zdravstveni karton

Kompanija Abbott dobila je odobrenje za svoju BinaxNOW COVID-19 karticu koja daje rezultate testiranja za samo 15 minuta. Rezultati su dostupni na samoj kartici, a interesantno je da je Abbott te podatke povezao sa Navica aplikacijom, koja bi mogla da se koristi kao privremeni digitalni zdravstveni karton. Najbolje od svega je što je ovaj test jeftin i spreman za masovnu proizvodnju. Njegova cena je samo 5 dolara, a Abbott tvrdi da mogu da proizvedu 50 miliona testova mesečno.

PCPress.rs Image

Pristupčno i efikasno

Uzorak se uzima na sličan način kao i do sada – bris iz nosa koji se razmaže preko kartice veličine standardne kreditne kartice. Reaktivni agens detektuje nucleocapsid protein antigen iz SARS-CoV-2 virusa, a rezultati se dobijaju već za 15 minuta. Primena je jednostavna i zdravstveni radnici mogu da urade test na bilo kojoj lokaciji.

Ipak, treba imati u vidu da je ovo antigen, a ne PCR test (koji je mnogo sporiji za realizaciju). On može da detektuje specifične proteine koji su povezani sa virusom, ali nije toliko precizan kao PCR test i postoji veća šansa da pokaže pogrešan negativni rezultat. U izvršenim kliničkim studijama pokazalo se da je test uspeo da otkrije 97.1 osoba koje imaju COVID-19 i 98.5 procenata osoba koje ga nemaju. Testirane su osobe u prvih sedam dana od trenutka kada su posumjale da možda imaju simptome virusa.

Ovaj test bi, zajedno sa Navica aplikacijom mogao da se iskoristi za pristup zatvorenim lokacijama na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Negativan rezultat testa generiše privremeni QR kod u aplikaciji koji može da se iskoristi kao zdravstveni karton koji potvrđuje da je osoba zdrava. U slučaju da je test pozitivan na QR kodu će biti ispisana poruka da osoba mora da ide u karantin i da je potrebno da se pozove doktor. Dužina validnosti QR koda u aplikaciji može da se podešava, a ona je napravljena u iOS i Android varijanti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,