“Brzina svetlosti”: Veliki korak u razvoju veštačke inteligencije

Nedavno je moglo da se čuje da su eksperti napravili veliki korak u razvoju veštačke inteligencije, a tako što su za obavljanje potrebnih operacija umesto električne struje iskoristili svetlost.

PCPress.rs Image

Novi pristup značajno poboljšava kako brzinu, tako i efikasnost neuralnih mreža koje se zasnivaju na mašinskom učenju, a u pitanju je vrsta veštačke inteligencije koja je kreirana da kopira funkcije koje izvodi ljudski mozak, a kako bi se obučila da u budućnosti funkcioniše samostalno. Procesori koji se trenutno koriste u procesima mašinskog učenja imaju ograničenja u izvođenju kompleksnih operacija, a zbog količine energije koja je potrebna za obradu podataka – što je zadatak složeniji, to su podaci kompleksniji, a samim tim je veća i količina potrebne energije. Ovakve mreže su ograničene i sporim prenosom elektronskih podataka od procesora do memorije, pa su upravo zbog toga bila potrebna rešenja koja bi taj proces ubrzala.

Istraživači sa George Washington univerziteta krenuli su u potragu za rešenjem, i usput otkrili da upotreba fotona u okviru neuralnih mreža može da premosti pomenuta ograničenja, te omogući moćnije sisteme veštačke inteligencije koji imaju manje energetske prohteve. U naučnom radu koji je objavljen u magazinu Applied Physics Reviews naučnici objašnjavaju da novi TPU (tensor processing unit) koji se zasniva na fotonima funkcioniše daleko brže, sa mnogo manje energije.

Pročitajte i:  AI će postati pametniji od čoveka do kraja 2025.

PCPress.rs Image

Tako bi, tvrde kreatori, novi sistemi veštačke inteligencije operacije uskoro mogli da obavljaju „brzinom svetlosti“, a potencijalna komercijalna primena uključuje 5G i 6G mreže, te data centre u kojima se obrađuju velike količine podataka.

Izvor: Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,