Garmin napadnut, hoće li platiti 10 miliona?

Izgleda da je Garmin postao žrtva ransomware napada, nečeg sličnog onome što se dogodilo i nama pre nekog vremena. Prema nezvaničnim navodima, Garmin-u se traži da plati 10 miliona dolara kako bi se oslobodio problema, budući da je postao žrtva sajbernapada zbog kog su njegovi servisi nedostupni već nekoliko dana.

PCPress.rs Image

Kompanija koja se specijalizuje za navigaciju je, po svemu sudeći, postala žrtva sajbernapada u četvrtak, zbog čega im je traženo da plate “otkupninu” u iznosu od 10 miliona dolara. Nekoliko dana sistemi ove kompanije ne rade, a ne treba posebno naglašavati koliko je važno za kompaniju koja pruža usluge u domenu navigacije da isti budu dostupni 24/7.

Sajberudar, ali i izostanak komunikacije

Mnogi korisnici nisu u stanju da preuzmu planove letenja, koriste navigaciju tokom puta, loguju informacije svojih fitnes gedžeta i slično. Takođe, komunikacioni sistemi kompanije su offline, premda nije poznato da li je reč o situaciji da su i oni pogođeni sajbernapadima, ili je pak to interna odluka Garmin-a, koji se suočava s velikim problemima i svestan je da nema dobar način da objasni milionima svojih korisnika zbog čega njegove usluge nisu dostupne.

Pročitajte i:  Ransomware se razvija od obične ucene do 'psiholoških napada'

PCPress.rs Image

Radnici kompanije Garmin su rekli za BleepingComputer da je kompanija pogođena napadom WastedLocker ransomware-a. Skrinšotovi pokazuju da je ogroman broj Garmin fajlova enkriptovan malverom, a za svaki fajl je zakačena i poruka o otkupnini. U poruci su ostavljene dve e-mail adrese na koje Garmin može da se “javi” kako bi platio otkupninu u pomenutom iznosu od 10 miliona dolara.

Pogođeni sistemi

Ransomware je pogodio brojne kompanijine sisteme. Prema nezvaničnim navodima, Garmin-ovo IT odeljenje je ugasilo sve kompanijske računare, uključujući i računare zaposlenih koji rade od kuće i koji komuniciraju sa kompanijskim sistemima putem VPN-a. Da li je napad zapravo i potekao odatle i da li su sajberkriminalci zapravo uspeli da se ušunjaju preko nedovoljno bezbednog računara koji je koristio neki od radnika koji rade od kuće, u ovom trenutku nije poznato.

PCPress.rs Image

Tajvanske fabrike kompanije Garmin su takođe prestale s proizvodnjom i u njima proizvodne trake stoje već treći dan. Zabeležen je veliki porast korisnika koji ne mogu da koriste određene Garmin uređaje i servise tokom vikenda, kao što je Garmin Connect, aplikacija koja loguje fitnes podatke, i za koju je i tipično da se koristi dosta više tokom vikenda. Međutim, definitivno je najveći problem u domenu avijacije i drugih vidova saobraćaja, gde piloti ne mogu da preuzmu najnovije informacije i budu u komunikaciji s bazom podataka kako bi bez rizika upotrebljavali navigacione sisteme.

Pročitajte i:  Ransomware se razvija od obične ucene do 'psiholoških napada'

Garmin je za sada “utihnuo” i veoma malo učinio da informiše javnost u problemima. Nema novih informacija o pričinjenoj šteti, niti kada bi sistemi mogli ponovo početi s radom.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,