Budući Jaguar Land Rover automobili uništavaće patogene u kabini

Očuvanje zdravlja vozača i putnika u kabini izgleda da će biti jedan od prioriteta na budućim Jaguar Land Rover automobilima. Britanski proizvođač aktivno istražuje upotrebu ultraljubičastog svetla za ubijanje bakterija, virusa i alergena u kabini automobila. Sistem za klimatizaciju unutar budućih vozila mogao bi da poseduje ugrađeno UV-C svetlo koje se koristi u medicini, kako bi obezbedilo da vazduh u kabini bude čist i bez patogena.

PCPress.rs Image

Iako ovaj pristup ne može da garantuje dobro zdravlje, može da minimizuje šanse za oboljevanje bolesti koje se lako šire, kao što su kijavica ili grip. Jaguar Land Rover čak tvrdi da ovaj sistem može da smanji rasprostiranje virusa koji su otporni na antibiotike.

Za sada se ne zna koliko je ova kompanija blizu završetka istraživanja, kao ni kada će ovakvi sistemi biti zaista implementirani u njihovim automobilima. Međutim, ideja je svakako interesantna i definitivno se uklapa u koncept električnih automobila. A ako se tehnologija pokaže delotvornom, možda ćemo u budućnosti moći da očekujemo i kućne klime sa sličnim sistemima

Pročitajte i:  BYD protiv motora sa unutrašnjim sagorevanjem 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,