Budućnost električnih letova zavisi od baterija

Ideja o električnim avionskim letovima postoji već decenijama, ali je tek od skoro počela da se približava realnosti. Tako danas na desetine kompanija učestvuje u trci do prvih hibridnih, ili letelica na potpuno električni pogon, te se očekuje da takvi letovi postanu stvarnost u narednih 10 godina.

PCPress.rs Image

Koncepti koji se danas razvijaju podsećaju na retro-futurističke motive iz popularne nauke, te naučno-fantastičnih filmova, ali ideja o električnim letelicama koje bi poletale i sletale vertikalno, te bile bezbedne za duže i kraće letove, najviše zavisi od toga kako će se u budućnosti razvijati tehnologija baterija. Električni letovi zahtevaće velike količine energije, a baterije koje trenutno postoje previše koštaju, te su preteške, što poletanje čini nemogućim. Tehnologija uz pomoć koje Tesla pokreće svoj Model 3, te Chevy, ima dovoljno energije za letelicu koja bi mogla da ponese tek dva putnika, te preleti nekoliko kilometara.

Tako je „gustina energije,“ to jest količina energije koja može da se čuva u nekom sistemu, ključni momenat, a većina postojećih baterija nema dovoljno energije čak ni za poletanje – poređenja radi, avionsko gorivo daje 43 puta više energije nego baterija iste težine. Stručnjaci kažu da se gustina energije u modernim baterijama povećava za 5-8% na godišnjem nivou, a da bi baterije mogle da se koriste u električnim letelicama morale bi da upetostruče gustinu energije koja postoji u trenutnim sistemima.

Pročitajte i:  Tesla spušta cenu FSD-a na 99 dolara mesečno 

PCPress.rs Image

Upravo zbog toga mnogi više nade polažu u hibridne tehnologije, budući da su baterije bar deceniju daleko od toga da omoguće poletanje, te će san o potpuno električnim letelicama ostati samo san bar još neko vreme.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,