BIZIT plus

Budućnost i voda na drugim planetama

Svet se uzbudio zbog neverovatnih slika kosmosa koje su stigle od James Webb teleskopa, ali neki naučnici ističu da najvažnija otkrića nisu ni u kakvoj vezi s lepim fotografijama.

PCPress.rs Image

Tu su i druge stvari osim lepote – na primer instrument koji može da utvrdi od čega se sastoje atmosfere dalekih egzoplaneta ili planeta izvan našeg solarnog sistema. James Webb je već uspeo u tome, pa je NASA nedavno objavila da je najmoćniji teleskop na svetu detektovao prisustvo vode u atmosferi egzoplanete koja je od Zemlje udaljena 1.150 svetlosnih godina.

Nije to prvi put da su u atmosferi neke druge planete detektovani molekuli vode, ali Webb teleskop može da vidi mnogo dalje od svih prethodnih. Hubble se u protekle dve decenije bavio atmosferama mnogih planeta, ali novi teleskop to radi mnogo brže, što znači da će pre pronaći planete koje liče na našu.

Trenutno između ostalog posmatra i planetu WASP-96 b, koja uopšte ne liči na Zemlju – opisuju je kao „vreli Jupiter“. Uprkos tome teleskop je u atmosferi primetio molekule vode, što znači da ne možemo ni da sanjamo šta nam sve Webb sprema.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Izvor: Mashable

Facebook komentari: