Spektakularna fotografija iz Webb teleskopa

Najmoćniji teleskop na svetu poslao je prvu pravu fotografiju svemira, a na njoj su prastare galaksije koje ljudsko oko nikada pre nije videlo.

PCPress.rs Image

James Webb je ovim snimkom započeo novu eru u astronomiji, a nakon što je prešao preko milion i po kilometara, stigao do planirane tačke u svemiru i uspešno rasklopio sva ogledala i aktivirao instrumente. Na fotografiji koju je objavio američki predsednik Joe Biden se vidi na stotine, ako ne na hiljade, dalekih galaksija koje plutaju po mastiljavom mraku svemira.

Eksperti ističu da je ovo novi prozor u istoriju univerzuma, a fotografija je napravljena tako što se teleskop neko vreme fokusirao na jedan deo dalekog kosmosa, iz čega je nastala prva deep-field slika svemira koji čovečanstvo do sada nije videlo, a u pitanju je region po imenu SMACS 0723. U njemu se nalaze neke od prvih galaksija, što znači da možda mogu da otkriju tajnu o postanku svega.

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Ovo dakle nije samo pogled u daleki kosmos, već i u prošlost. Otkrivanje tajni koje stoje iza formiranja prvih zvezda i galaksija bi moglo da pruži odgovore i na ona pitanja koja čovečanstvu nisu ni pala na pamet. Možda se sprema velika promena, budući da smo već ušli u novu fazu naučnih otkrića – James Webb može da vidi mnogo dalje nego dobri stari Hubble.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,