Top50 Glas publike

Samsung bi mogao da odustane od Exynos čipova u svojim telefonima

Sledeća generacija Galaxy S telefona mogla bi da predstavlja kraj jedne ere u Samsung-u. Postoje indicije da kompanija u ovoj seriji želi da unifikuje procesore, tako da više neće koristiti Snapdragon i Exinos SoC-eve u svojim flagship uređajima, već će se fokusirati isključivo na Qualcomm čipove.

exynos

Do sada ste, recimo, u SAD-u mogli da kupite Samsung Galaxy S telefone sa Qualcomm čipovima, dok su u Evropi i Aziji prodavane varijante Exynos čipovima. Pokazalo se da su Qualcomm čipovi u svakoj varijanti bili moćniji od Samsung-ovih Exynos čipova, bilo da su u pitanju bolje  performanse ili dužina trajanja baterije. Takođe, ispostavilo se da su  Qualcomm čipovi bili stabilniji kada su u pitanju neke zahtevnije aplikacije i igre. Budući Galaxy S23 stoga najverovatnije neće imati varijantu sa Exynos 2300 čipom, koji je Samsung zajedno sa AMD-om napravio u 4 nm proizvodnom procesu, jer se pokazalo da ne može da se meri sa SM8550 čipom.

Ako ovo bude sprovedeno u delo, to će značiti da će Qualcomm „zacementirati“ svoju dominaciju na tržištu Android telefona. A šta će se u tom slučaju desiti sa Exynos brendom, u ovom trenutku je teško reći. Predsednik Samsung Mobile-a, TM Roh najavio je zaposlenima da kompanija radi na čipsetu koji će objediniti sve Samsung telefone, ali nije objasnio koliko i kako će taj čipset biti različit u odnosu na postojeći Exynos dizajn.

Pročitajte i:  CES 2023: Samsung je izbacio novi sklopivi uređaj na tržište

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,