Budućnost mentalnog zdravlja: Uspon chatbot psihoterapije

Sve je više onih koji tvrde da chatbot sistemi imaju veliki potencijal kada je zdravstvena nega u pitanju, a posebno digitalni psihoterapeuti. Jedna od startap kompanija koje se bave ovom tehnologijom je Youper koji je uspeo da prikupi tri miliona dolara kako bi nastavio sa svojim projektom.

Youper nije jedina kompanija na tom polju, te je sve više onih koje kreiraju sopstvene digitalne psihoterapeute koji brinu o mentalnom zdravlju korisnika. Dok jedni tvrde da se radi o revoluciji na ovom polju, drugi ističu etičke probleme korišćenja veštačkih sistema u terapiji, a uprkos tome Youper ima već milion korisnika, pa svog chatbot terapeuta trenutno nudi besplatno, što je prelazna faza ka premijum modelu. Kreatori ističu da je prosečnoj osobi potrebno oko 10 godina da se konačno odluči da potraži podršku terapeuta, što bi sa novom aplikacijom moglo da se promeni, budući da je pristupačnija i privatnija.

I drugi chatbot-ovi, kao što su Woebot, Wysa i Tess, nude slične usluge, ali su ljudski terapeuti ipak i dalje bolji izbor, budući da mašine ne razumeju ljudska neka stanja, i često propuštaju prilike koje bi terapeut sa sličnim iskustvom iskoristio u procesu lečenja.

Pročitajte i:  Ja, chatbot: Veštački sagovornici u prirodnim razgovorima

Izvor: The Hustle

Facebook komentari:

SBB

5G 2019
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.