Budućnost razmenjivanja poruka: Google RCS servis

Već neko vreme se govori o RCS protokolu, pa je još u februaru moglo da se čuje da  ga je Google usvojio. Radi se o servisu koji bi trebalo da zameni dosadašnji SMS/MMS standard. Kompanija sada planira da servis kontroliše samostalno, te novi protokol preuzme od provajdera, pa bi usluga najpre trebala da se pojavi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, i to već do kraja juna.

PCPress.rs Image

RCS donosi niz promena, pa će broj karaktera u okviru jedne poruke biti ograničen na osam hiljada (za razliku od SMS poruka gde je 160), korisnik koji čeka poruku moći će da vidi kada onaj sa kojim komunicira počne sa kucanjem (kao kod mnogih aplikacija za razmenjivanje poruka), sve aplikacija za komunikaciju će biti sinhronizovane, poruke će se slati i uz pomoć Wi-Fi i mobilne konekcije, a tu su i grupni razgovori, audio poruke i end-to-end enkripcija. Iako ove opcije izgledaju kao standardna ponuda u okviru bilo koje aplikacije, ipak se radi o značajnom unapređenju u odnosu na SMS poruke, te će moderne opcije stići na nešto što se danas smatra prastarim formatom za komunikaciju.

Pročitajte i:  Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta

PCPress.rs Image

Proizvođači pametnih telefona, te operateri, još uvek oklevaju sa usvajanjem RCS protokola zbog promena su neophodne kada su u pitanju mreže i softver, pa Google planira da preuzme kontrolu nad protokolom, a kako bi ubrzao proces usvajanja. Radi se o tome da će kompanija u okviru Google Messages aplikacije, koja postoji na većini (ali ne na svim) Android uređaja, ponuditi sopstveni RCS servis, a korisnici će moći da biraju da li žele da ga koriste ili ne. Google se u RCS priču umešao još 2015. kada je kupio Jibe Mobile – kompaniju koja provajderima obezbeđuje back-end RCS servise, a sada ide još korak dalje, pa planira da umesto da čeka da provajderi usvoje ove servise, iste ponudi direktno korisnicima.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,