Nvidia tehnologija u Volvo samovozećim kamionima

Volvo i Nvidia su se udružili na razvoju veštačke inteligencije koja će biti korišćena u samovozećim kamionima skandinavskog proizvođača u kineskom vlasništvu. Volvo Grupa je najavila da će Nvidia DRIVE platforma za autonomnu vožnju biti korišćena da trenira, testira i usavršava AI vozila namenjena javnom transportu, transportu tereta, u vozilima namenjenim građevinarstvu, rudarstvu, šumarstvu i recikliranju.

PCPress.rs Image

Dve kompanije su stvorile dva inženjerska tima koji će međusobno sarađivati. Jedan će se nalaziti u Gothenburg-u, u Švedskoj, a drugi u Silicijumskoj Dolini u Kaliforniji. Zajedno će biti zaduženi za razvoj DRIVE AGX Pegasus platforme za AI unutar vozila koja će koristiti DRIVE AV softver za procesiranje, percepciju u 360 stepeni, kao i lokalizaciju i planiranje ruta. Takođe će testirati i validirati sisteme koristeći Nvidia DRIVE platformu.

Volvo Grupa planira da rešenja bazirana na Nvidia tehnologiji koristi u kompletnom spektru automatizovanih, samovozećih vozila. Očekuje se da će do 2040. godine vozila svih vrsta isporuka morati da prelaze 78 milijardi milja godišnje svake godine da isporuče robu koja je naručena onlajn, navodi konsultantska kuća KPMG.

Pročitajte i:  Da li će Nvidia prestići Microsoft i postati najvrednija komanija na svetu?

Autonomni kamioni bi mogli da rade 24 časa dnevno, što bi unapredilo vreme isporuke, te pomoglo efikasnosti kompletnih službi. Time bi se smanjili troškovi logistike za oko 45% na teritoriji SAD – u praksi, uštede bi iznosile od 85 do 125 milijardi dolara, navode eksperti kompanije McKinsey. Nvidia je još ranije najavila tehnološka partnerstva sa proizvođačima automobila Volkswagen, Mercedez-Benz i Toyota.

Izvor: Guru3D

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,