Bugarska policija uhapsila hakera koji stoji iza velikog broja hakerskih napada

Bugarske policijske snage izvele su u sredu uspešnu akciju hapšenja lokalnog hakera, Instakilla, koji je optužen za hakovanje, iznuđivanje novca od kompanija i prodavanje ukradenih podataka trećim licima. Oni su upali u dva stana u vlasništvu hakera u Plovdivu, odakle su konfiskovali nekoliko računara, telefona i fleš diskova, kao veću količinu novčanih sredstava u kriptovalutama.

PCPress.rs Image

Haker je identifikovan kao mladi bugarski muškarac, ali njegov identitet nije objavljen u javnosti. On je od 2017. godine pripadnik „hakerskog podzemlja“. Između ostalog, on se tereti za hakerski napad na Bugarsku nacionalnu agenciju za prihode. Iako nije utvrđeno da je direktno učestvovao u tom napadu, Instakilla je jedan od hakera koji je ponudio ukradenu bazu za preuzimanje na jednom popularnom hakerskom forumu, čime je pomogao da se ukradeni podaci rašire kroz hakersku zajednicu.

Takođe, imao je i sajt preko koga je nudio iznajmljivanje hakerskih usluga. Smatra se i da je on odgovoran za hakovanje foruma Stalker-a, popularne online igre, odakle je ukrao podatke od 1.2 miliona članova, koje je kasnije ponudio na prodaju na hakerskim forumima. Na istim forumima nudio je na prodaju i podatke ukradene iz nekoliko kompanija, među kojima su i neimenovani bugarski hosting provajder i neimenovani email servis.

Pročitajte i:  Južna Koreja pretpostavlja da su severnokorejski hakeri upali u ličnu poštu predsedničkog osoblja

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,