ePlaneta

Slušalice za lakše učenje stranih jezika

Učenje stranih jezika bi u budućnosti moglo da postane daleko jednostavnije, a zahvaljujući novim otkrićima. U novoj studiji koja je objavljena u magazinu Science of Learning naučnici tvrde da slaba električna stimulacija preko specijalno dizajniranih slušalica pomaže u prepoznavanju tonova koji su deo nekog jezika koji se tek uči.

PCPress.rs Image

Prema mnogim istraživanjima učenje stranih jezika je teže u odraslom dobu, a stimulacijom pneumogastričnog živca (nervus vagus) preko slušalica taj se problem ublažava, pa su ispitanici, na primer, uspevali da lakše razaznaju različite tonove u okviru mandarinskog jezika. To je prilično impresivno, budući da je razlikovanje četiri osnovna tona u ovom jeziku prilično teško za one koji njime ne govore, a posebno ako su u pitanju učenici koji ne poznaju tonske jezike (jezici u kojima se tonovi koriste za razlikovanje reči). Kod ispitanika koji su koristili slušalice razlikovanje tonova se poboljšalo za čak 13%, ali samo kod jednostavnih tonova, budući da se kod kompleksnijih ta razlika nije videla.

Ovo je dokaz da neinvazivna stimulacija nerva može da pomogne u učenju jezika, te je ovim eksperimentom otvoren put za poboljšavanje mnogih kognitivnih sposobnosti. Naučnici su tek na početku puta, pa ostaje da se vidi koja će još čuda doneti stimulacija takozvanog „živca lutaoca“ (još jedno ime za nervus vagus).

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,