Cambridge Analytica objavila bankrot

Kompanija Cambridge Analytica, koja je navodno zloupotrebila podatke koji su prikupljeni od miliona Facebook korisnika, te ih koristila u kreiranju političkih kampanja, objavila je bankrot.

PCPress.rs Image

Naime, potvrđeno je da kompanija ulazi u proceduru za proglašenje bankrota nakon skandala koji se dogodio u martu, kada joj je Facebook zabranio pristup platformi, tvrdeći da je narušila privatnost miliona korisnika ove društvene mreže. U periodu koji je usledio, Facebook je izneo dokaze po kojima je Cambridge Analytica ugrozila više od 87 miliona korisnika, a tako što je čuvala privatne podatke o njima. Za bankrot se pre svega optužuju mediji, koji su senzacionalističkim naslovima udaljili klijente kompanije, a Cambridge Analytica i dalje tvrdi da u njenom poslovanju nije bilo nezakonitih radnji, te da su metode koje je primenjivala široko prihvaćene na polju online marketinga, kako političkog, tako i komercijalnog.

PCPress.rs Image

Iz kompanije Facebook kažu da ovo neće uticati na njihove dalje napore da do kraja analiziraju ono što se dogodilo sa podacima korisnika u okviru  Cambridge Analytica skandala, te da će nastaviti sa daljim istragama, a u saradnji sa odgovarajućim zakonodavnim institucijama.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,