Cambridge Analytica planirala sopstvenu kriptovalutu

Kako pišu Reuters i The New York Times, kompanija koja stoji iza velikog Facebook skandalaCambridge Analyticapokušala je 2017. godine da razvije sopstvenu kriptovalutu, te prikupi sredstva preko ICO-a (initial coin offering).

PCPress.rs Image

Naime, jedna od bivših radnica ove kompanije posvedočila je da je digitalni novčić koji je bio planiran korisnicima trebalo da pomogne u čuvanju podataka, te da im omogući da trguju svojim privatnim informacijama (gle ironije, prim. ur.). Čelnici kompanije su se nadali da će na ovaj način uspeti da prikupe oko 30 miliona dolara, te je medijima potvrđeno da je ranije istraživana blockchain tehnologija, ali nije komentarisano da li se to i dalje događa.

Primećeno je da je kompanija ranije promovisala i jednu drugu kriptovalutu, te su potencijalni investitori mogli da putuju u Macau, te dobiju Dragon Coin – kriptovalutu koja je pre svega namenjena ljubiteljima kazina. Pomenutu kriptovalutu podržavao je i lokalni kriminalac – Wan Kuok-koi, poznatiji kao „Slomljeni zub,“ što potvrđuje i dokumentacija do koje su došli novinari Times-a.

Pročitajte i:  Influenseri dobijaju novac za promovisanje kineskih kopija dizajnerskih proizvoda

PCPress.rs Image

Cambridge Analytica je na sopstvenom ICO-u počela da radi sredinom 2017. godine, a inicijativu su nadgledali izvršni direktori kompanije. Proces je još uvek bio u ranoj fazi kada su direktori suspendovani zbog Facebook skandala.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,