Casio fotoaparati – mali, jeftini, a rade kao sat!

Kada se pomene Casio, većina ljudi pomisli na ručne satove, a malo ko zna da je ovaj proizvođač ušao u mnoge oblasti i tržišta, a proizvodi važe za kvalitetne i pouzdane. Naime Casio, pored satova proizvodi i fotoaparate, muzičke instrumente, obične i grafičke kalkulatore, mobilna industrijska rešenja, uređaje za etiketiranje, projektore i kase.

U oblasti foto hardvera prisutan je sa EXILIM serijom pouzdanih i kvalitetnih fotoaparata. Na tržište je izbacio na desetine modela u raznim klasama (S-style, Z-zoom, H-Hi-zoom, F-High speed, G-Gshock), od kojih su neki postali pravi hit, jer su uspeli da postignu nešto što ostali proizvođači nemaju u ponudi ni u višim klasama profesionalnih modela.

Veliki boom na tržištu su napravili izbacivanjem prozumer fotoaparata koji beleži 60fps statičnih fotografija u punoj, 6 megapiksela, rezoluciji i 300fps pri video zapisu. Dovoljno je pomenuti da Canon u svom profi dSLR modelu 1D mark III, koji poseduje dva DIGIC III procesora, može da izgura 10fps, pri punoj rezoluciji. Da bi obradio ovu veliku količinu podataka, skoro 380 megapiksela u sekundi, Casio je morao da razvije ultra brz procesor, a senzor su preuzeli od Sony-ja.

Ostali modeli su lepo dizajnirani, a proizvođač je prevashodno obratio pažnju na krajnju cenu fotoaparata, kako bi bili pristupačni širokom broj kupaca. Takođe, kao i kod satova, izbacili su G-shock seriju, koja je otporna na sve vremesnke uslove (vlagu, temperaturu do -10 stepeni, padove do 2m…).

Na naše tržište su se od skoro pojavili i postali sve traženiji, a trenutno se mogu naći par modela, na koje vredi obratiti pažnju.

Casio EXILIM Z280

PCPress.rs Image

Ovaj model poseduje odlične karakteristike, a po ceni koja se ne može naći u klasi. Poseduje širkokougaoni objektiv od 26mm (35mm Eq.), koji će, bilo da slikate panorame ili grupu ljudi, biti uvek od koristi. Objektiv može zumirati do 4x, a poseduje mehaničku stabilizaciju, koja stvarno daje rezultate. Poseduje “EXILIM Engine 4.0”, koji bez problema izlazi na kraj sa kontrasvetlom, noćnim snimcima i uslovima lošeg osvetljenja. CCD senzor na sebi ima 12 megapiksela i daje kristalno jasne slike prepune detalja. Ima mogućnost snimanja HD filmova, a sa skoro cele zadnje strane fotoaparata dominira 2,7inch TFT displej.

Zbog cene od 130eur, koja je više nego pristupačna za ovakav fotoaparat, ovaj model predstavlja jako dobar izbor u klasi, a pošto koristi Li-ion bateriju, koja dolazi u fabričkom pakovanju sa punjačem, treba dokupiti samo karticu (min. klasu 6 zbog HD video zapisa), a originalnu torbicu dobijate na poklon.

Casio EXILIM EX-G1

PCPress.rs Image

Casio je u skladu sa modernim tokovima, izbacio na tržište fotoaparat, koji se u potpunosti uklapa sa potrebama savremenog čoveka i koji ga neće izneveriti ni u jednoj situaciji. Ovaj model je napravljen da bude otporan na sve vremenske uslove, prašinu, vodu do 3m dubine, hladnoću do -10C i padove sa visine preko 2m. Fotografije snima u rezoluciji od 12 megapiksela, poseduje 3x optički zum, LCD displej od 2,5inch i koristi Li-ion bateriju koja se brzo puni. Može se naći u crnoj i crvenoj boji i težak je oko 100g, a za smeštanje fotografija koristi standardne SD/SDHC kartice. Pravi izbor za prave avanturiste. Cena od 315eur u potpunosti opravdava mogućnosti ovog fotoaparata.

Detaljnije informacije o ovim proizvodima možete naći na adresama:

www.bmfoto.rs

Jurija Gagarina 149, TC Piramida, Novi Beograd, 011/311-99-88

Dunavska 12, u pasažu, Novi Sad, 021/522-778

Tekst pripremio: Miloš Lazarov

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,