Data centri 2024

Čemu služe Excel teme?

Excel teme su nepravedno zapostavljena funkcionalnost! U prethodnom tekstu bilo je reč o Excel stilovima, a teme su njihova nadgradnja pomoću koje možemo da definišemo palete boja, fontove i efekte. Ako ste neko koga su iznervirale nedavne promene korisničkog interfejsa, čime je Excel dobio „Aptos“ kao podrazumevani font i neke čudne palete boja koje vam nikako ne odgovaraju, obavezno pročitajte ovaj tekst- pomoći će vam da vratite izgled vaših tabela na „početna podešavanja“.

Opcije za kreiranje ili modifikaciju tema možete da pronađete u Page Layout ribonu, sa njegove leve strane, u okviru sekcije Themes. Klikom na ikonicu Themes otvara se paleta. Ovde možete pronaći mnoštvo predefinisanih tema. Izborom neke od njih birate i fontove, palete boja i podrazumevane efekte nad Excel objektima. Da prekratim muke nestrpljivima, ako želite da vratite stare palete boja i „Calibri“ font samo kliknite na drugu ikonicu u prvom redu (Office 2013-2022 Theme)!

PCPress.rs Image

Ako spadate u one koji bi želeli da kreiraju ili modifikuju Excel teme biće vam korisno da saznate šta nude meniji Colors, Fonts i Effects.

Ako otvorite prvi od njih pojaviće se panel sa prikazom postojećih paleta. Klikom na opciju Customize Colors, koja se nalazi na dnu, otvoriće se dijalog prozor u kome možete da izaberete boje koje će pripadati budućoj temi, kao i da joj dodelite ime u tekst polju na dnu ovog prozora. U ponudi su različiti načini prikaza teksta, boje serija u grafikonima (Accent), te boje aktivnog i posećenog hiperlinka. Budite kreativni!

Pročitajte i:  Excel grafikoni „kao po kalupu“: Chart Templates
PCPress.rs Image

Otvaranjem menija Fonts u ponudi su palete fontova, gde možete da izaberete neku od ponuđenih grupa fontova ili da, klikom na Customize Fonts, sami postavite podrazumevane fontove i naslov teme. U okviru menija Effects možete da izaberete podrazumevane efekte.

Snimanje teme koju ste modifikovali se vrši u vidu xltx formata, pokretanjem opcije Save Current Theme. Opcija Browse for Themes omogućava da pronađete i aktivirate neki prethodno snimljeni xltx dokument, odnosno snimljenu temu. Obe ove opcije mogli ste da vidite pri dnu Themes palete.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *