BIZIT plus

Cene grafičkih karti u velikom padu

Veliki pad vrednosti kriptovaluta doneo je i jednu dobru stvar za korisnike računara, a naročito za gejmere. Cene grafičkih karti, konačno padaju na neki normalan nivo. Na online prodavnicama, kao što su Amazon, Newegg ili Best Buy, čak i najnovije generacije grafičkih karti sada se prodaju po cenama koje su početkom godine izgledale bagatelne. A kako stvari stoje, njihova cena će i dalje padati.

grafičke karte

Niže cene

Recimo, većina Nvidia grafičkih karti iz srednjeg segmenta, kao što je RTX 3000 serija, trenutno se prodaju po mnogo nižim cenama nego pre nekoliko meseci. Slična situacija je i sa skoro svim AMD Radeon RX 6000 grafičkim kartama.

Cene polovnih grafičkih karti padaju još brže. U odnosu na početak ovog meseca, cene polovnih grafičkih karti su pale za 10 procenata. Razlog je povećana ponuda jer su mnogi kripto-rudari odlučili da prekinu sa rudarenjem i da rasprodaju opremu. Više ne pomaže ni činjenica da se na Nvidia grafičkim kartama može otključati limitator za „kopanje“, jer su cene kriptovaluta u velikom padu, a troškovi električne energije u porastu. Drugim rečima, rudarenje više nije profitabilno, već stvara samo gubitke, pa su mnogi požurili da se „otarase“ opreme koju su skupo platili.

Pročitajte i:  Intel ARC grafičke karte dobijaju još jedno značajno poboljšanje performansi sa najnovijim drajverom

Međutim, kupci polovnih grafičkih karti moraju da budu oprezni. Toplota generisana konstantnom upotrebom pod punim opterećenjem, lako može da utiče na degradiranje performansi takvih grafičkih karti. Zato, ako se opredelite za kupovinu polovne grafičke karte, preporuka je da se dobro očisti od prašine, da se podmažu ventilatori i da se ponovo nanese termalna pasta na hladnjak, kako bi se obezbedili optimalni radni uslovi i  performanse.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: