Italija kaznila Amazon sa 1,28 milijardi dolara

Italijanski antimonopolski organ (AGCM) kaznio je Amazon sa 1,13 milijardi evra odnosno 1,28 milijardi dolara zbog “zloupotrebe dominantnog položaja”, što je druga kazna koju je nametnuta Amazonu u poslednjih mesec dana.

PCPress.rs Image

Amazon je apsolutno dominantan

Amazon ima poziciju „apsolutne dominacije“ na italijanskom tržištu brokerskih usluga, „što mu je omogućilo da promoviše sopstvenu logističku uslugu, pod nazivom Fulfillment by Amazon  (FBA)“, piše u saopštenju za javnost.

Prema AGCM-u, kompanije moraju da koriste Amazonovu FBA uslugu ako žele pristup ključnim pogodnostima kao što je Prime label, što im zauzvrat omogućava da učestvuju u rasprodajama poput Black Friday-a i drugim ključnim događajima. „Amazon je na taj način sprečio prodavce trećih strana da povezuju oznaku Prime sa ponudama kojima se ne upravlja pomoću FBA“. Regulatorni organi su saopštili da je pristup tim funkcijama “ključan” za uspeh prodavca.

PCPress.rs Image

 

 

Takođe je navedeno da prodavci trećih strana koji koriste FBA ne podležu istim strogim zahtevima za performanse kao prodavci koji ne koriste FBA. Kao takvi, manje je verovatno da će biti suspendovani sa platforme ako ne uspeju da ispune određene ciljeve. Konačno, primećuje se da su prodavci koji koriste Amazonove logističke usluge obeshrabreni da ponude svoje proizvode na drugim online platformama, barem u istoj meri kao na Amazonu.

Pročitajte i:  Amazon prestaje da plaća kreiranje Alexa veština 

AGCM je saopštio da je uveo visoku kaznu jer smatra da su odluke Amazona „posebno ozbiljne” s obzirom na njihovo trajanje i efekte koje su izazvali.

Pored novčane kazne, od Amazona je zahtevano da svim nezavisnim prodavcima dodeli privilegije koje uživaju prodavci FBA usluge, pod uslovom da poštuju druga pravila i zakone. Amazon će te standarde morati da definiše i objavi u roku od godinu dana, a njegove radnje sprovodiće nadzorni poverenik.

Potparol Amazona rekao je da se kompanija “u potpunosti ne slaže” sa odlukom i da će se žaliti. Takođe je napomenuto da prodavci koji ne koriste FBA uslugu mogu da koriste njegovu uslugu Seller Fulfilled Prime (SFP), koja im daje pristup Prime pogodnostima bez potrebe da koriste Amazonove logističke usluge.

Amazon kažnjen po drugi put

“Ne slažemo sa odlukom Italijanskog autoriteta za zaštitu konkurencije (ICA) i uložićemo žalbu. Predložena novčana kazna i pravni lekovi su neopravdani i nesrazmerni. Više od polovine ukupne godišnje prodaje na Amazonu u Italiji dolazi od malih i srednjih preduzeća, a njihov uspeh je u srcu našeg poslovnog modela”.

Pročitajte i:  Amazon proširuje AI nastup sa širom dostupnošću Q chat bota 

“Mala i srednja preduzeća imaju više kanala za prodaju svojih proizvoda kako online tako i offline. Amazon je samo jedna od tih opcija. Stalno ulažemo da bismo podržali rast 18.000 italijanskih malih i srednjih preduzeća koja prodaju na Amazonu, i pružamo više alata našim prodavcima, uključujući i one koji sami upravljaju pošiljkama”, saopštili su iz kompanije.

Prošlog meseca, Amazon i Apple su kažnjeni sa 228 miliona dolara u Italiji jer su nepravedno ograničili prodaju Beats-a ograničavajući ih na odabrane trgovce na malo.

EU je takođe izrekla Amazonu rekordnu kaznu od 888 miliona dolara zbog kršenja strogih zakona o privatnosti podataka GDPR bloka. Drugi tehnološki giganti su takođe pod lupom u EU.

Naime, EU je nedavno otvorila antimonopolsku istragu u vezi sa pravilima Apple-ovog App Store-a, posebno u vezi provizija u vezi sa kupovinom u aplikaciji.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: