Cenzura: Tor Project se žali na odluku Rusije

Glavni Tor Project web sajt – torproject.org – blokiran je u decembru 2021. godine od strane najvećih ruskih internet provajdera, a izvori su još tada tvrdili da se zemlja sprema za potpunu blokadu ovog projekta.

PCPress.rs Image

Dok jedni ističu da je Tor najbolja odbrana od cenzure, posebno u zemljama koje ne poštuju ljudska prava, drugi pak ubeđuju u to da štiti kriminalce, te im pomaže da sakriju ilegalne akcije. Problemom su se krajem 2020. godine pozabavili i bezbednosni eksperti, a tom prilikom je utvrđeno da skoro 7% Tor korisnika posećuje lokacije koje bi mogle da nude nelegalne usluge i sadržaje.

Na problematične lokacije su mahom odlazili korisnici iz zemalja koje se smatraju slobodnim, ali je, ističu stručnjaci, procenat toliko mali, te ne ukazuje na štetnost anonimne mreže. Jasno je da bilo koji anonimni servis može da se koristi i u legalne i u ilegalne svrhe. Ističe se da pretpostavke nisu sasvim precizne, najpre zbog toga što se uvek veruje da sve lokacije na Dark Webu služe za distribuiranje nelegalnih sadržaja, što nije uvek tačno.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

PCPress.rs Image

Jasno je da Tor omogućava veću privatnost, što nekim zemljama smeta. Koristi kako bi se sakrio identitet od provajdera, te zametnuo online trag. Rusija to ne želi, a borba protiv Tora je zvanično počela 1. decembra prošle godine. U početku se tvrdilo da se radi o posledici eksperimentisanja sa Runet – ruskim internet projektom, ali se čini da su u pitanju ozbiljnije stvari.

Tor Project je nedavno podneo žalbu na odluku ruskog suda da se zabrani u toj zemlji, a pridružili su mu se i pravnici iz RosKomSvoboda, Darbinyan Sarkis i Abashina Ekaterina. Ukoliko pritužba bude usvojena, to bi mogao da bude presedan kada su digitalna prava u Rusiji u pitanju, a građani ove zemlje zabranu mogu da zaobiđu preko mirror web sajta koji nudi Electronic Frontier Foundation.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,