Saradnja: NASA i poljoprivreda u Srbiji

Institut BioSens iz Novog Sada počeo je saradnju s agencijom NASA i ekspertima s nekoliko američkih univerziteta. Cilj je da se razvije sistem za monitoring i racionalno korišćenje vodnih resursa i zemljišta u Srbiji.

PCPress.rs Image

U saopštenju se navodi da bi novi projekat trebalo da pomogne srpskoj poljoprivredi da se suoči sa klimatskim promenama i da što racionalnije koristi vodu i zemljište. Prema podacima iz 2012. godine, u Srbiji postoji više od 3,4 miliona hektara obradivih površina, te 631.552 poljoprivredne farme. Najveći broj gazdinstava čine porodične farme, veličine od dva do pet hektara, koje su primorane da ono što im je potrebno za proizvodnju nabavljaju u malim količinama, po visokim cenama. Stručnjaci sa instituta BioSens već nekoliko godina rade na tome da im po dostupnim cenama pruže napredne tehnologije koje će im omogućiti održivost u konkurentnom okruženju.

Sada su se udružili sa američkim kolegama, kako bi analizirali satelitske slike Vojvodine, i pokušali da odgovore na pitanje kako će klimatske promene uticati na domaću poljoprivredu i životnu sredinu. Ističe se da su najvažnija polazna tačka za razvoj poljoprivrede podaci. Deljenjem podataka i znanja kroz saradnju sa vrhunskim naučnim institucijama i ulaganjem u istraživanja, umnožava se intelektualni kapital, nastaju nove ideje i rešenja koja će poljoprivredu učiniti efikasnijom.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

PCPress.rs Image

Iz BioSensa upozoravaju da nepredvidive letnje padavine dovode do promene vodostaja koji u južnom slivu reke Dunav, dragocenom resursu za poljoprivredu, opada. Najavljeno bi trebalo da potraje do 2024. godine, a informacije i rezultati projekta biće dostupni na sajtu Instituta BioSens.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,