Ceo film spakovan na flopi disk

S jedne strane imamo 8K televizore i okružujuće zvučne sisteme koji gledaocima i slušaocima dočaravaju radnju kao da se nalaze u sred nje, a s druge strane imamo i korisnike koji teže minimalizmu. Takav je i korisnik sa Reddit-a, koji se potpisuje kao GreedyPaint, koji je uspeo da smesti ceo Shrek film na jedan flopi disk.

shrek na flopi disku

Za poklonike minimalizma

On je za svoj eksperiment napisao poseban x265 kodek koji je kompresovao video na rezoluciju 120 x 96 piksela, sa prikazom od četiri frejma u sekundi. Zahvaljujući tome, uspeo je da napravi video fajl veličine samo 1.37 MB koji staje na disketu od 3.5 inča. Rezultujući fajl je veličine samo 0.03 procenta originalnog fajla sa DVD-a (4.7 GB).

Međutim, tu se nije završio eksperiment. Da bi omogućio gledanje ove verzije, GreedyPaint je povezao flopi drajv sa Raspberry Pi računarom i od njega napravio video plejer koji je nazvao LimaTek Diskmaster. Napravljen je i softverski deo koji zahteva ubacivanje flopi diska u drajv, nakon čega automatski kreće reprodukcija.

Interesantno je da je ovako napravljen video snimak gledljiv, bez obzira na to što je kvalitet i video i audio komponente sveden na minimum. Uostalom, pogledajte kako izgleda kompresovana verzija u odnosu na original.

Ako vam se ovaj projekat čini bizarnim, šta biste rekli na novu ideju GreedyPaint-a koji smišlja način kako da „spakuje“ film na još jedan stari format zapisa – gramofonsku ploču.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,