Ceo sajt u URL adresi

Bivši Google-ov dizajner Nikolas Jitkof, sadašnji potpredsednik dizajna u Dropbox-u, kreirao je nov, veoma zanimljiv alat, koji omogućava da se u samoj URL adresi sačuva ceo mikrosajt. Ovaj sistem je nazvao “itty bitty sites” i nalazi se na adresi itty.bitty.site.

Na toj adresi možete da upišete tekstualne, ASCII karaktere ili emotikone u ukupnoj količini od otprilike jedne stranice kucanog teksta. Stvarni limit zavisi gde želite da podelite taj link – Twitter i Slack dozvoljavaju oko 4.000 bajtova, dok recimo Mac verzija Chrome-a podržava linkove do čak 10.000 bajtova. Interesantno je da se ovakvi sajtovi ne hostuju nigde. Kompletan sadržaj je sačuvan u URL adresi i kompresovan je Lempel-Ziv-Markov algoritmom. Autor tvrdi da to obezbeđuje značajno smanjenje veličine HTML-a i omogućava da se web stranice koje se mogu odštampati – lako dele i čuvaju. Kompresovani sadržaj se dalje konvertuje iz binarnog oblika u string koji može da funkcioniše kao standardni web link. Konkretni podaci se čuvaju na kraju linka, iza simbola „tarabe“ (#). Još jedna zgodna stvar je što se itty bitty sajtovi mogu deliti i u obliku QR kodova sve dok se sajt može kompresovati u manje od 2610 bajtova.

Jitkof je izjavio da još uvek nije siguran šta će korisnici raditi sa ovim sistemom, koji postoji kao open-source projekat na Github-u. Za sada kao ga vidi kao zgodan način da se preskoči limit upisa karaktera na Twitter-u, ili kao alternativu za redirektovanje domena.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,