CEO Youtube-a odlazi iz kompanije

Susan Wojcicki zapoćinje novo poglavlje i fokusiraće se na svoju porodicu, zdravlje i druge projekte.

PCPress.rs Image

Wojcicki je bila uključena u osnivanje Google-a

Izvršna direktorka YouTube-a, Susan Wojcicki objavila je da se povlači sa vrha Youtube-a. Wojcicki, koja se pridružila Alphabet-u pre skoro 25 godina, rekla je da započinje „novo poglavlje usredsređeno na svoju porodicu, zdravlje i lične projekte“.

Susan Wojcicki je bila uključena u osnivanje Google-a praktično od početka. Osnivači kompanije, Larry Page i Sergey Brin, otvorili su kancelariju u garaži njenih roditelja ubrzo nakon što su 1998. godine osnovali Google. Sledeće godine, Wojcicki je postala prvi Google-ov menadžer marketinga.

Između ostalog, imala je važnu ulogu u kreiranju najranijih Google logotipa, kreirala je Google pretragu slika i bila je prvi menadžer proizvoda AdSense-a jednog od ključnih Google-ovih programa za oglašavanje. Zatim, 2006.godine je podstakla Google da kupi Youtube, koji je debitovao godinu dana ranije. Osam godina kasnije, Wojcicki je preuzela Youtube i postala jedna od retkih žena koje su vodile veliku tehnološku kompaniju.

Pročitajte i:  YouTube na udaru: Spotify dobio muzičke spotove

Tokom njenog mandata, Youtube je postajao sve važniji deo Google-a i Alphabet-a. Samo prihodi od reklama na platformi su činili preko 10 odsto ukupnog prihoda kompanije u poslednjem kvartalu. Naravno, njena pozicija generalnog direktora YouTube-a nije bila laka. Platforma se dugo borila sa problemima moderiranja, uključujući govor mržnje i dezinformacije. Kao izvršna direktorka ona se trudila da sasluša kreatore i korisnike YouTube-a i direktno se pozabavi njihovim problemima.

Wojcicki neće odmah napustiti YouTube

U svom oproštajnom pismu, Wojcicki  je rekla da Neal Mohan, njen zamenik, preuzima funkciju novog šefa YouTube-a. Neal Mohan je stigao u kompaniju kada je Google kupio reklamnu kompaniju DoubleClick 2007.godine. Mohan je postao glavni direktor proizvoda YouTube-a 2015.godine i pomogao je u pokretanju YouTube TV-a, YouTube Music-a, Premium-a i Shorts-a. Mohan je takođe vodio tim za poverenje i bezbednost.

Takođe, Wojcicki je navela da će Mohan biti viši potpredsednik i šef YouTube-a, ali ne i izvršni direktor. „Uz sve što radimo na shorts-u, streaming-u i pretplatama, zajedno sa korišćenjem veštačke inteligencije, pred nama su najuzbudljivije prilike za YouTube a Neal je prava osoba koja će sve to voditi“, napisala je Wojcicki.

Pročitajte i:  YouTube dodaje novu alatku koju generiše AI  

Wojcicki neće odmah napustiti YouTube. „Kratkoročno planiram da podržim Neal-a i pomognem u tranziciji. To će uključivati nastavak rada sa nekim Youtube timovima, treniranje članova tima i susrete sa kreatorima“, napisala je Wojcicki. Ona će i dalje biti uključena u Google i Alphabet, jer će raditi kao savetnik. „Ovo će mi omogućiti da se osvrnem na svoja različita iskustva tokom godina kako bih ponudila savete i smernice širom Google-a i Alphabeta“, napisala je Wojcicki.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,