BIZIT plus

CERN omogućava lakši pristup podacima

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN), otvoriće pristup većem broju podataka iz eksperimenata Velikog hadronskog sudarača. Prema ažuriranoj politici, podaci će biti objavljeni oko pet godina nakon što se prikupe, a CERN se nada da će puni skup podataka objaviti javno „do kraja dotičnog eksperimenta“. Svi glavni saradnici ALICE, ATLAS, CMS i LHCb podržali su taj potez.

cern odobrio plan od 23 milijarde dolara

Dostupni podaci trećeg nivoa

CERN će učiniti dostupnim podatke nivoa 3, što će omogućiti svima da sprovedu „visokokvalitetnu analizu“ na informacijama dobijenim eksperimentima velikog hadronskog sudarača. Nivo 3 odnosi se na „kalibrisane rekonstruisane podatke sa nivoom detalja korisnim za algoritamske studije, performanse i studije fizike“, prema CERN-u.

Međutim, organizacija neće objaviti neobrađene podatke. Politika otvorenih podataka navodi da praktično nije moguće učiniti puni sirovi skup podataka iz LHC eksperimenata upotrebljivim na značajan način. To se dešava zbog složenosti podataka, softvera i metapodataka i problema sa pristupom mnoštvu uskladištenih informacija, između ostalog. Saradnici na LHC projektu nemaju ni opšti pristup neobrađenim podacima. Umesto toga, prikupljanje podataka nivoa 3 se vrši centralno.

Pročitajte i:  Hoćemo li znati sve tajne univerzuma?

Ipak, CERN sugeriše da podaci nivoa 3 mogu da pojačaju istraživanje fizike čestica, na primer. Primećeno je da bi se skup podataka mogao koristiti i za naučna računarska istraživanja. Na primer, istraživači mogu da koriste podatke kako bi poboljšali metode rekonstrukcije ili analize zasnovane na tehnikama mašinskog učenja. Organizacija napominje da su pristupu potrebni bogati skupovi podataka za obuku i validaciju.

Uzorci podataka nivoa 1 i nivoa 2 već su bili dostupni. Nivo 1 odnosi se na prateće podatke za rezultate koji su objavljeni u naučnim člancima. U međuvremenu, nivo 2 označava namenske skupove podataka koji su dizajnirani za računanje i obrazovanje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: