PC Press Studio

Chrome 89 štedi memoriju i brže učitava stranice

Google je objavio da je njihova nova verzija browser-a, Chrome 89 napravljena tako da na pametniji način koristi memoriju računara. On sada oslobađa memoriju čak i u aktivnom tab-u, kada proceni da je to moguće. Jedna od situacija gde bi to moglo da se uradi je kada se skroluje kroz stranicu, a u tom tab-u se nalaze i velike slike koje su već učitane i stoje u kešu.

chrome

Pored toga, nova verzija smanjuje zauzeće memorije koje koriste tabovi u pozadini i na macOS-u (na Windows-u i Android-u to postoji već odavno). U saopštenju koje je izdato ovom prilikom navodi se da će se na taj način na macOS-u ostvariti prosečna ušteda u memoriji od 8 procenata, a poboljšaće se i Apple Energy Impact rezultat do 65 procenata. Prevedeno na razumljiviji jezik, ovo će uticati da se Mac manje zagreva i da će biti manje potrebe za radom ventilatora. Chrome 89 koristi i PartitionAlloc, Google-ov napredni memorijski alokator za Windows i Android, zahvaljujući kome će se agilnost browser-a povećati za do 9 procenata, a ušteda u upotrebljenoj memoriji biće do 22 procenta na Windows OS-u.

Pročitajte i:  Google: Phishing i malver detekcija stiže na Android

Kada su Android uređaji u pitanju, browser je „prepakovan“ u skladu sa novim mogućnostima Play-a i Android-a, pa će biti stabilniji na novim Android uređajima. Predstavljena je i funkcija „Freeze-Dried Tabs“, koja ubrzava pokretanje Chrome-a na Android-u do 13 procenata. Ova funkcija radi na principu snimanja „lakših“ verzija otvorenih tabova, koji su veličine kao screenshot, ali omogućavaju skrolovanje i zumiranje, a i linkovi ostaju klikabilni. Ovakvi prikazi stranica su vidljivi prilikom prvog pokretanja Chrome-a, i ostaju aktivni sve dok se u pozadini ne učita prava stranica.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,