Chrome će uskoro prestati da podržava FTP veze

Nismo sigurni koliko se vas seća toga, ali ranije su FTP serveri bili popularan način za hostovanje fajlova online, kao i za njihovo preuzimanje. Danas se hosting i preuzimanje fajlova vrše na potpuno drugačiji način, pa ne čudi što je Google na kraju odlučio da uskoro prestane da podržava FTP veze u Chrome-u.

Chrome-ov tim programera utvrdio je da je upotreba FTP-a toliko mala da uklanjanje podrške ne bi trebalo da predstavlja preveliki problem za korisnike. „Trenutna FTP implementacija u Google Chrome-u nema podršku za enkriptovane veze (FTPS) niti proxie. Upotreba FTP-a u browser-u je dovoljno mala da više nije održivo ulagati u poboljšanje postojećeg FTP klijenta. Želeli bismo da uklonimo ovu preostalu funkcionalnost, a ne da održavamo nesigurnu FTP implementaciju.“

S obzirom da je portal Android Police, pored male upotrebe, istakao da protokol poprilično pati od ranjivosti, što znači da verovatno nije najsigurniji način hostinga ili preuzimanja fajlova online. Nismo sigurni koliko će vam nedostajati FTP podrška u Chrome-u, ali imajte na umu da je Mozilla i ranije najavljivala svoje planove da na kraju ukloni tu podršku za Firefox, mada se to još uvek nije dogodilo.

Pročitajte i:  Nova Google Maps opcija čuva živote

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:

BIZIT 2020

5G 2019
Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.