BIZIT plus

Chrome će vas uskoro upozoriti na ekstenziju kojoj ne bi trebalo da verujete

Google predstavlja nove bezbednosne funkcije za Chrome koje su dizajnirane da olakšaju uočavanje sumnjivih preuzimanja i ektenzija.

PCPress.rs Image

Uvodi se i nova funkcija skeniranja za rizična preuzimanja

Oni se nadovezuju na poboljšanu funkciju sigurnog pregledanja browsera koja je pokrenuta prošle godine kako bi ponudila bolja upozorenja protiv phishing lokacija. Što se tiče Chrome ekstenzija, browser će sada prikazati upozorenje ako se ono što instalirate ne smatra „pouzdanim“. Da bi im se moglo verovati, ekstenzije treba da dođu od programera koji je sledio Google-ove smernice za programere i da postoji „najmanje nekoliko meseci“. To znači da Google programera neće odmah smatrati potpuno pouzdanim.

Kada pokušava da preuzme ekstenziju koja još uvek nije pouzdana, Chrome će prikazati pop-up upozorenje da treba „nastaviti oprezno“. Međutim, još uvek postoji opcija da „nastavite da instalirate“ ekstenziju. Google kaže da će se skoro tri četvrtine ekstenzija u Chrome-ovoj prodavnici smatrati pouzdanim, u skladu sa njegovim kriterijumima. Ako mu se „ne veruje“ ne znači da Google misli da je ekstenzija opasna, već da je njen programer možda noviji u prodavnici ili je nedavno počinio manje kršenje smernica.

Pročitajte i:  Google Pixel 9 serija imaće tri modela telefona

Chrome takođe dobija novu funkciju skeniranja za preuzimanja sumnjivog izgleda. U budućnosti će sva preuzimanja koja se čine „rizična, ali ne i očigledno nebezbedna“ ponuditi opciju za njihovo otpremanje na Google-ove servere radi temeljnijeg skeniranja. Ako želite, ovaj proces možete zaobići, ali on nudi dodatni nivo zaštite prilikom preuzimanja fajlova sa Interneta. Nova opcija skeniranja nudi se uz postojeće provere metapodataka koje Chrome već vrši prilikom preuzimanja. Google kaže da se nove funkcije postepeno uvode za Chrome 91, verziju browsera koja je objavljena krajem prošlog meseca.

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,