Prevara sa preuzimanjem kontrole nad WhatsApp-om nastavlja da se širi

Prevaranti nastavljaju da ciljaju korisnike WhatsApp-a i otimaju njihove račune, predstavljajući se kao prijatelji i tražeći SMS sigurnosne kodove.

PCPress.rs Image

Nikada nikome ne dajte lozinku ili sigurnosni kod

Prevara postoji godinama, ali nastavlja da pogađa korisnike, a žrtve svoje priče dele na društvenim mrežama. WhatsApp kaže da korisnici nikada ne bi smeli nikome da predaju svoje sigurnosne kodove, čak i ako se čini da su prijatelji. Jedna žrtva je rekla da mu je neugodno što je pao na “jednostavnu” prevaru. Na šta treba paziti? Možda ste meta prevare ako primite SMS tekstualnu poruku sa šestocifrenim WhatsApp kodom koji niste očekivali. Obično vam je ovaj kod potreban prilikom postavljanja novog naloga ili prijavljivanja na postojeći račun na novom uređaju. Međutim, ako niste pokrenuli ovaj zahtev, možda je reč o prevarantu koji pokušava da se prijavi na vaš nalog.

U sledećem koraku prevarant vam šalje WhatsApp poruku u kojoj traži šestocifreni kod. Čini se da potiče od pravog prijatelja jer je nad tim računom već preuzeta kontrola. Šta prevaranti rade sa ukradenim računima? Sa ukradenim računom otmičar može da šalje poruke prijateljima i porodici i pretvara se da ste vi. Može da se pretvara da imate krizu i da traži novac od kontakata. Takođe im daje brojeve telefona vaših kontakata kako bi mogli da isprobaju šestocifreni trik sa novim žrtvama.

Pročitajte i:  Najnovije beta verzije WhatsApp-a za Android otkrivaju dve nove funkcije koje dolaze u aplikaciju 

Preuzimanjem kontrole nad vašim nalogom prevarant će takođe ostati u vašim grupnim četovima, gde bi mogao da vidi osetljive informacije. Kako se možete zaštititi? Nikada nikome ne dajte lozinku ili SMS sigurnosni kod, čak ni prijateljima ili porodici, omogućite dvofaktorsku verifikaciju za dodatni sloj zaštite, budite oprezni ako primite poruku u kojoj se od vas traži novac. Ako sumnjate, pozovite svog prijatelja ili člana porodice da proverite.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: