Chrome sprema ograničenja za ad-blocker

Google već četiri godine sprema Manifest V3, a u pitanju je novi API za ekstenzije koji će ograničiti rad mnogih, ako ne i svih, ekstenzija za blokiranje reklama.

PCPress.rs Image

Od reklama se živi, pa to što ih mnogi ne vide jeste problem za oglašivače, posebno kad su veliki kao Google. Dakle i Google dobro zarađuje na prikazivanju oglasa i drugih marketinških zgoda, a od novca se ne odustaje lako. Manifest V3 stiže već u januaru 2023. godine, što znači kraj za sve one ekstenzije koje rade na Manifest V2, a iz kompanije kažu da je Manifest V3 jedna od najvažnijih promena u poslednje vreme, a kada su ekstenzije u pitanju.

Odluka da se ograniče ekstenzije za blokiranje reklama je u najmanju ruku kontroverzna, iako iz kompanije obećavaju veću sigurnost. Eksperti kažu da je do bezbednijeg okruženja moglo da se stigle i drugačije, na primer povećanom kontrolom u okviru prodavnice ekstenzija.

PCPress.rs Image

Neki developeri već rade na rešenjima, a još uvek se ne zna o čemu se tačno radi. Stručnjaci kažu da je ovaj potez kompanije Google veliko iznenađenje, jer odluka koja ugrožava korisnike može ozbiljno da ugrozi udeo koji Chrome pregledač ima na tržištu.

Pročitajte i:  Deepfake reklame zbunjuju korisnike na društvenim mrežama

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,