Novi talas napada: Prevare u SMS porukama

Klasične phishing prevare doživljavaju renesansu, a u okviru SMS poruka. Mamci koji su do žrtava obično stizali putem mejla sada su u tekstualnim porukama i nisu ništa manje opasni.

PCPress.rs Image

Poruke stižu od nepoznatih pošiljalaca, dakle napadača, koji tvrde da predstavljaju banku, neku veliku kompaniju, a od žrtava traže podatke koji bi trebalo da pomognu u rešavanju nekog navodnog problema. Oni koji su prepoznali da nešto nije u redu su bili u pravu, jer se radi o phishing kampanji u okviru koje se šalju SMS poruke s malicioznim linkovima.

Mnogi se u brzini prevare, pa poveruju u neku prevaru, posebno kada poruke i mejlovi izgledaju legitimno. Takozvani „smishing“ napadi u kojima se ciljaju mobilni uređaji na uverljivost i računaju, a napadači lakše izvode ovakve prevare nego one koje se šire putem mejla. Mejl servisi su značajno poboljšali zaštitu od ovakvih strategija, dok su proizvođači mobilnih telefona, te provajderi, još uvek u ranim fazama borbe s opasnim spam porukama.

sms

Teže je prepoznati opasne SMS poruke nego mejlove, budući da poslovne SMS poruke i inače izgledaju čudno. Kao mera predostrožnosti s preporučuje izbegavanje linkova iz poruka, ali i proveravanje pošiljala pre nego što se preduzme bilo koji drugi korak.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

Izvor: Mashable

Facebook komentari: