BIZIT plus

Chrome uključuje zaštitu od fišinga u realnom vremenu (i praćenje) 

Iako postoji sve više alatki za vašu bezbednost, veb zapravo nije postao bezbedniji.

PCPress.rs Image

Unapređena Safe Browsing funkcija omogućava gotovo trenutna upozorenja za opasne sajtove

Kako bi se suprotstavio rastućim pretnjama, Google je redizajnirao ugrađeni sistem zaštite u Chrome browseru u preuređeni Safe Browsing. Ova nova verzija distribuiranog sistema zaštite aktivno prati URL-ove koje vaš browser posećuje i prikazuje upozorenje čim zalutate na deo interneta koji je Google utvrdio kao pretnju. Ažuriranje, koje dolazi sa širim skupom dodataka za Chrome, trebalo bi da bude dostupno svima u narednih nekoliko nedelja.

Fišing je poseban fokus novog Safe Browsing, jer je pretnja aktivno evoluirala. Prema Googleovoj objavi na blogu, 60 odsto domena korišćenih u pokušajima krađe korisničkih podataka i kompromitacije ličnih računara i pametnih uređaja aktivno je manje od deset minuta pre nego što nestane. To čini ažuriran lokalni spisak opasnih domena sve manje korisnim. Googleova rešenja uključuju praćenje u realnom vremenu, koje trenutni URL proverava u odnosu na centralizovani spisak pretnji u stvarnom vremenu. Google tvrdi da ovo omogućava povećanje zaštite od fišinga i malvera za 25 odsto.

Pročitajte i:  Google Photos dodaje postavku personalizacije na osnovu aktivnosti

Ova funkcija ranije je bila dostupna u postavkama “Enhanced Protection” u meniju za bezbednost Chrome browsera. Aktivno praćenje postaće podrazumevano, uključeno u režimu “Standard Protection”. “Provera u realnom vremenu rezultiraće samo trenutnim ‘poznatim’ sudom za URL”, prema informacijama od predstavnika za odnose sa javnošću u kompaniji Google.

Iako je zaštita korisnika hvale vredna, ne sviđa se svima ideja da Google proverava svaki URL koji posećujete i fajl koji preuzimate radi vaše bezbednosti. Kako Bleeping Computer primećuje, postoji kompromis u vezi sa privatnošću, jer se podaci povezani sa vašim ličnim Google nalogom sada potencijalno odnose na potpunu istoriju vaše aktivnosti na internetu. Ne samo lokalno u fajlu sa istorijom koju možete lično obrisati, već i udaljeno na korporativnom serveru (i to privremeno, bar prema Googleu). Mnogi korisnici možda neće želeti da predoče te informacije jednom od najprolificnijih oglašivača na svetu.

Googleova stranica Safe Browsing navodi prednosti integrisanja ovog sistema zaštite u Chrome, Android, Gmail, Search i Google oglase, ali nema mnogo toga da kaže o aspektu privatnosti ovog podešavanja. Iako je moguće onemogućiti Safe Browsing u Chromeu i na svom Google nalogu, podrazumevano je uključeno za sve korisnike.

Pročitajte i:  OpenAI planira da objavi svoj pretraživač

Izvor: Pcworld

Facebook komentari: