Chromebook-ovi će imati garantovanih 10 godina update-a

Google se u poslednje vreme suočio sa dosta kritika, zbog kratkog veka Chromebook računara, odnosno zbog prekida ažuriranja softvera nakon tri godine, čime su ti računari nakon tog perioda praktično postajali neupotrebljivi. Zato je kompanija odlučila da omogući automatski update softvera u trajanju od 10 godina, od trenutka lansiranja hardverske platforme na kojoj je Chromebook zasnovan.

PCPress.rs Image

Pod platformom ovde se podrazumevaju komponente koje su dizajnirane da rade zajedno, odnosno sklop delova koje je proizvođač odlučio da implementira u svoj Chromebook. Kako bi se osigurala kompatibilnost sa novim update-ovima, Google će sarađivati sa proizvođačima, s kojima će zajedno razvijati i testirati update na svakom modelu Chromebook-a.

Tokom 2020. godine, Google je najavio da će noviji Chromebook-ovi imati osam godina garantovanih update-ova (opet u odnosu na vreme objave platforme na kojoj su zasnovani). Ovo novo saopštenje će osim njih, obuhvatiti i starijih modela, koji su možda već postali neupotrebljivi, jer nisu imali ažuriran softver.

Pored toga, Google će objaviti i novu funkcionalnost, adaptivni način punjenja Chromebook-ova, čime će se bolje čuvati kapacitet baterija, a koji će raditi, kako kažu „na većini kompatibilnih platformi“. Takođe, biće objavljen i update koji će tehničarima i autorizovanim serviserima omogućiti popravku Chromebook-ova bez fizičkog USB ključa, čime će se ubrzati i olakšati rešavanje softverskih problema. I konačno, objavljen je i self-repair program za škole, koji sadrži uputstva i detaljne instrukcije kako da serviseri u ovim ustanovama samostalno izvrše popravke.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,