Dan kada je AI savladao umetnost

Nedavno se na Reddit-u pojavila slika srednjovekovnog sela, a u obliku spirale. Brzo je privukla pažnju korisnika društvenih mreža, najviše zbog toga što je kreirana uz pomoć AI alata.

PCPress.rs Image

Reddit korisnik Ugleh je sliku kreirao uz pomoć AI platforme Stable Diffusion i tehnike ControlNet. Reakcije su mahom pozitivne, a mnogo je onih ističu da se konačno pojavilo nešto sasvim novo u svetu AI umetnosti.

Suosnivač startapa Y-Combinator Paul Graham je otišao toliko daleko, te istakao da je ovom slikom Ai umetnički alat za njega položio Turingov test. Drugim rečima – AI umetnost se sve teže razlikuje od onoga što stvaraju ljudska bića.

Nisu svi impresionirani, budući da se oko autorskih prava odavno vodi polemika s AI kompanijama kao što je OpenAi. Tako su neki korisnici s platforme X istakli da je „slika fina, ali da je u procesu doneseno mnogo odluka koje ljudski umetnik nikada ne bi napravio“.

Američka Agencija za autorska prava je saopštila da slika ne ispunjava sve uslove da bude zaštićena, pa ostaje da se vidi u kojem će smeru AI umetnost dalje pomerati granice.

Pročitajte i:  Softver za predviđanje bolesti 

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,