ERP 2024

Ciljani napadi izazivaju do 2,4 miliona dolara štete

Uspešan ciljani napad na veliku kompaniju može da nanese štetu od skoro 2,4 miilona dolara, pokazalo je istraživanje pod nazivom Globalni IT bezbednosni rizici za korporacije 2013, koje su sprovele kompanija Kaspersky Lab i istraživačka kompanija B2B International.

Photo: ilouque/Flickr
Photo: ilouque/Flickr

Ciljani napadi su jedan od najopasnijih tipova sajber-pretnji, budući da su za njihovu pripremu i pokretanje uglavnom zaduženi profesionalni sajberkriminalci.

Prema podacima analitičara iz istraživačke kompanije B2B International, ovakvi incidenti u proseku mogu da koštaju kompaniju 2,4 miliona dolara, od čega 2,17 miliona dolara proizilazi direktno iz samog incidenta u vidu gubitaka kritičnih podataka, prekidanja poslovnih aktivnosti, kao i troškova angažovanja stručnjaka za sanaciju štete (advokata, profesionalaca za oblast IT bezbednosti itd).

Preostali troškovi od oko 224 hiljada dolara odlaze na osiguravanje da se ovakvi incidenti ne dogode opet u budućnosti, poput ažuriranja softvera i hardvera kao i angažovanja i obuke stručnjaka.

Gubici od usmerenih napada na mala i srednja preduzeća su znatno manji i u proseku iznose 92 hiljade dolara po incidentu. Međutim, kada se uzme u obzir veličina ovih kompanija (koje u proseku imaju 100 do 200 zaposlenih), udarac na kompaniju je i dalje pozamašan. Od te 92 hiljade dolara, oko 72 hiljade odlazi na popravku štete, dok preostalih 20 hiljada ide na prevenciju budućih sličnih incidenata.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi