Cink-vazdušne baterije uskoro u prodaji

New-Zinc-Air-Batteries-to-Hit-the-Stores-2Već sledeće godine u prodavnicama će se pojaviti uređaji koji koriste nove cink-vazdušne baterije, akumulatore koji mogu da skladište do tri puta veću količinu energije od trenutno najpopularnijih litijum-jonskih iste veličine. U početku će se prodavati samo minijaturni uređaji sa ovakvim baterijama, kao što su slušni aparati, a veće baterije i uređaji koji ih koriste će se pojaviti kasnije.
Ovu tehnologiju je razvio norveški institut Trondheim, a baterije će proizvoditi švajcarski ReVolt, koji je nedavno rešio osnovne tehnološke probleme vezane za novi tip akumulatora – največi je bio ograničen broj punjenja. U ovoj kompanija veruju da će, pošto razviju baterije većih dimenzija, one biti pogodne za električne automobile, jer će omogućiti bolju autonomiju, koja je trenutno najveći problem.
Prva istraživanja na polju cink-vazdušnih baterija su počela još 1980. godine i dizajn je puno obevao. Za veliku gustinu kapaciteta između ostalog je zaslužna i činjenica da se u bateriji ne nalazi sve što je potrebno za skladištenje energije – baterija koristi i kiseonik iz vazduha. Budući da unutra nema zapaljivih materijala, ove baterije su mnogo bezbednije od litijum-jonskih.
ReVolt takođe planira modularni dizajn – ako se jedna elektroda ošteti, ona jednostavno može da se zameni, bez potrebe za kupovinom cele nove baterije. Ovo je naročito pogodno za automobile: sa rezervnim elektrodama osećaćete se sigurnije. U kompaniji ipak priznaju da se primena ovih baterija u automobilima može očekivati tek za nekoliko godinna.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,