Data centri 2024

Clico: Sprečite gubitak podataka

Ljudi su srce svake kompanije, ali podaci su kompanijski mozak, zato je njihova zaštita ključna za njihov svakodnevni rad i opstanak. Zaštita podataka od curenja izvan kompanijskog okruženja je kontinualni izazov.

PCPress.rs Image

S jedne strane, izazov predstavlja održavanje koraka sa zakonskom regulativom i zaštitom intelektualne svojine kako od ciljanih napada, tako i do slučajnog curenja. A s druge strane, neophodno je prilagoditi se raznovrsnim promenama IT okruženja kao što su uvođenje cloud aplikacija, hibridna cloud okruženja i želja zaposlenih da u kompaniji koriste sopstvene smartfon i laptop uređaje.

Veći prostor pre kojeg je sistem organizacije izložene pretnjama znači i veću kompleksnost zaduženja za IT sektor kompanija. Tradicionalni pristup koji su timovi za zaštitu podataka primenjivali – pronalaženje podataka, katalogizacija i kontrola – više ne funkcioniše jer iako na prvi pogled deluje logično, preskače jedan veoma bitan faktor – ljude!

Zaštita podataka mora da počne i završi se na ljudima. Mora da postoji jasan uvid u načine na koje oni ostvaruju interakciju sa podacima i aplikacijama, i tek onda se mogu primeniti pravila vezana za nivo kontrole prema riziku koji pojedini korisnici nose, i prema osetljivosti i vrednosti podataka kojima pristupaju. Pored toga, neophodno je pratiti šta se sa podacima radi – ko ih kreira, ko im pristupa i ko ih premešta.

Pročitajte i:  ALE i TRS za siguran video-nadzor „presents“: Čovečanstvo i nove oči

Sveobuhvatno rešenje

Rešenje koje na sveobuhvatan način rešava sve izazove koje organizacije imaju s podacima i sprečava njihov gubitak zove se Forcepoint DLP.

Ono omogućava organizacijama da pronađu i kontrolišu sve svoje podatke, tako da zaposleni mogu raditi putem različitih uređaja bez ikakve zadrške, kao i da koriste cloud aplikacije bez brige da će podaci biti ugroženi. Imaćete uvid u vaše podatke bilo da su fizički u prostorijama organizacije, na uređajima koji su van vašeg sistema ili u cloud okruženju (Office 365, Box, Salesforce…).

PCPress.rs Image

Pored toga, uz Forcepoint DLP lako ćete ustanoviti koji zaposleni predstavljaju najveći rizik za curenje podataka iz organizacije i brže moći da primenite odgovarajuće zaštitne mere. A i deljenje podataka sa spoljnim saradnicima, partnerima i korisnicima će uz ovo rešenje biti u potpunosti pod vašom kontrolom.

Posebna pažnja je data poštovanju zakonske regulative u više od 80 država širom sveta, uključujući i Srbiju (vidi okvir). Tako uz Forcepoint DLP možete biti sigurni da nećete doći na udar visokih kazni vezanih za neadekvatno baratanje privatnim podacima vaših zaposlenih, partnera, klijenata, itd.

Pročitajte i:  Extreme Real Estate CRM:Rešenje za prodaju nekretnina

Pritom je ovo DLP rešenje jedno od najjednostavnijih za implementaciju. Biblioteka unapred definisanih polisa, automatizovana klasifikacija i označavanje podataka, automatska kontrola podataka i na uređajima van kompanijske mreže… samo su neke od osobina Forcepont DLP rešenja koje olakšavaju njegovo pokretanje i primenu u vašem IT okruženju.

Uskladite se sa zakonom

U avgustu je u Srbiji počela primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Regulativa u velikoj meri zasnovana na, sada već čuvenom, GDPR‑u propisuje šta sve organizacije u Srbiji moraju da učine da bi podatke koje imaju o svojim zaposlenima, kandidatima, partnerima, klijentima… zaštitile na odgovarajući način.

PCPress.rs Image

Rešenje Forcepoint DLP omogućava vam da svoje poslovanje usaglasite sa novom regulativom na brz i efikasan način. Olakšaće vam pravljenje evidencije ličnih podataka koje imate u sistemu, definisanje načina deljenja tih podataka unutar kompanije i sprečiti da podaci „procure“ van sistema, odnosno da na bilo koji način prekršite zakon i dobijete visoke kazne.

Korisna adresa: info@clico.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,