CNET i “robotski” tekstovi: AI “novinar” na pauzi

CNET je pauzirao svog kontroverznog bota koji se bavio novinarskim poslom, a u saopštenju stoji da se „veštačka inteligencija za sada neće koristiti za pisanje članaka“.

PCPress.rs Image

Marketing ekspert Gael Breton je nedavno tvitovao o članku s portala CNET, te o obaveštenju da ga je pisao AI bot.  Potom su usledile kritike, a oglasili su se oni koji su protiv toga da se veštačka inteligencija koristi za pisanje članaka. Kao najveći problem je prepoznato to što nije bilo dovoljno jasno naglašeno da je autor AI, te tačnost plasiranih informacija.

Umesto imena autora pomenutih tekstova stoji “CNET Money Staff”, doduše s obaveštenjem da je tekst automatski generisan. Dalje piše da su informacije proverili članovi redakcije. Mnogima se taj disklejmer nije dopao, pa su ga okarakterisali kao „nedovoljno jasno, suptilno obaveštenje koje krši etička pravila“. Tako je najviše zbog toga što su generisani i SEO tekstovi, sastavljeni tako da se vesti dobro plasiraju u pretragama.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

https://twitter.com/Jon_Christian/status/1615364539083636742?s=20&t=_WNdWDfwVvv32z9fN-CCdQ

Nije ovo jedini slučaj – Associated Press koristi AI za prikupljanje i analizu vesti, transkribovanje videa, te druge stvari, pa je vrlo verovatno da će se to dešavati i ubuduće.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,