Coca-Cola napravila prvu bocu od reciklirane plastike iz okeana

Coca-Cola je predstavila prvu bocu koja je napravljena od recikliranog plastičnog otpada iz okeana, a u prodaju je pušteno i 300 boca koje sadrže 25% reciklirane plastike koju su sakupili volonteri na 84 plaže u Španiji i Portugalu.

Boce su rezultat saradnje sa kompanijom Ioniqa Technologies, koja je je u procesu proizvodnje koristila tehnologiju depolimerizacije u okviru koje se PET – prozirna termoplastična smola, polimer koji pripada grupi poliestara – razdvaja na monomere koji omogućavaju da se plastika proizvede kao nova. Prema saopštenju iz kompanije Coca-Cola ovaj proces recikliranja trebalo bi da se proširi, i tako omogući i preradu plastike koja ranije za to nije bila pogodna, kao i one lošijeg kvaliteta, a kompanija planira da od 2020. poveća procenat ovako reciklirane plastike u proizvodnji svojih boca.

Uticaj ovakvog načina reciklaže trebalo bi da se oseti na globalnom nivou, budući da će se smanjiti broj plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao i količina plastike koja nije pogodna za reciklažu. Tako bi termin “plastika za jednokratnu upotrebu“ u nekom trenutku mogao da postane suvišan, kako u poslovanju kompanije Coca Cola, tako i uopšte, a očekuje se da upravo ova kompanija postane prva koja će svoje proizvode pakovati u ambalažu od recikliranog plastičnog otpada.

Pročitajte i:  The Ocean Cleanup: Naprava koja uklanja plastiku iz okeana

Izvor: Big Think

Facebook komentari:

SBB

PC Press konkurs
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.